„Numărul de cazuri şi morţi de Virusul Chinezesc este mult exagerat în Statele Unite din cauza metodei ridicole de determinare comparativ cu alte ţări, dintre care multe raportează, în mod intenţionat, foarte inexact şi scăzut”, a scris Donald Trump duminică pe Twitter.

Răspunsul medicilor a venit la scurt timp după ce președintele SUA a transmis mesajul respectiv.

Ce spun medicii

„Morţile sunt morţi reale. Tot ce trebuie să faceţi este să ieşiţi în tranşee, să mergeţi în spitale… Este real, nu este fals”, a declarat Anthony Fauci, principalul specialist american în boli infecţioase, la postul ABC News.

De asemenea, şeful serviciilor publice de sănătate din SUA, Jerome Adams, a spus la CNN că nu are „niciun motiv să se îndoiască” de numărul victimelor COVID-19.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, bilanţul deceselor a depăşit 350.000 de la debutul pandemiei din 20,4 milioane de infectări, mult peste orice altă ţară.

Conform aceleiaşi surse, numărul de cazuri noi de infectare a ajuns sâmbătă la un nou record, 299.087, chiar dacă datele au fost perturbate de perioada sărbătorilor.

În SUA, campania de vaccinare se derulează mai lent decât prevăzuseră oficialii. Guvernul federal se află mult sub ţinta stabilită de vaccinare a 20 milioane de oameni până la finalul lui 2020.

Potrivit lui Fauci, ritmul de vaccinare va fi intensificat şi va ajunge în curând la 1 milioane de doze pe zi.

Lovitură totală pentru Donald Trump

Senatul, unde republicanii lui Donald Trump deţin majoritatea, a adoptat cu peste două treimi din voturi – pragul necesar – acest buget de 740 de miliarde de dolari, în pofida obiecţiilor exprimate de preşedintele în exerciţiu.

La fel a procedat luni şi Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, prin urmare bugetul este definitiv adoptat, iar Donald Trump înregistrează o nouă înfrângere în ultimele zile ale mandatului său.

Trump a spus că a respins prin veto Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru că ”nu include măsuri esențiale pentru securitatea națională pentru că include prevederi care nu respectă veteranii și istoria militarilor noștri și contravine eforturilor administrației mele de a pune pe primul loc securitatea noastră națională și acțiunile de politică externă”.

„Este un cadou făcut Chinei și Rusiei”, a afirmat președintele într-un mesaj adresat Camerei Reprezentanților.