Realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite nu ar avea un impact semnificativ asupra poziției României. Asta pentru că Statele Unite rămân cel mai important partener strategic al țării. acest punct de vedere a fost exprimat de șefa Ministerului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Într-un interviu acordat postului Digi24, ea a subliniat că viziunea de politică externă a României nu ar suferi modificări semnificative în cazul unui eventual revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

Luminița Odobescu a analizat posibilitatea realegerii lui Donald Trump

Luminița Odobescu a fost întrebată despre posibilitatea unui al doilea mandat pentru Donald Trump și pregătirile României în acest context. Ea a a subliniat că Statele Unite rămân unul dintre partenerii strategici importanți pentru România.

Conform acesteia, obiectivul țării este să continue consolidarea Parteneriatului Strategic cu Washington.

„Statele Unite a fost şi rămâne partenerul strategic sau unul dintre partenerii strategici importanţi”, a afirmat Odobescu.

Luminița Odobescu, MAE
Luminița Odobescu / SURSA FOTO: Dreamstime

Consolidarea parteneriatului cu SUA este esențială

Ea a evidențiat importanța coordonării transatlantice într-o lume cu numeroase provocări și conflicte deschise. Totodată, acesta a subliniat că unitatea și colaborarea cu Statele Unite rămân esențiale.

În contextul actual, cu multiple crize și conflicte la nivel global, Luminița Odobescu a accentuat că consolidarea parteneriatului cu SUA este esențială pentru politica externă a României.

Ea a subliniat că această colaborare nu se rezumă doar la aspecte politice. Ea reprezintă și un interes comun securitar în regiunea Mării Negre și pe flancul estic al Europei.

„Şi încă o dată, pentru România, vreau să subliniez acest lucru, pentru că este direcţia în care lucrăm, de fapt: consolidarea parteneriatului cu Statele Unite este unul din pilonii fundamentali ai politicii noastre externe, deci, vom lucra în continuare cu Statele Unite ale Americii, pentru că avem acest interes comun, avem un interes comun de a consolida relaţia transatlantică, dar avem şi un interes comun securitar în regiunea noastră, pe flancul estic, dar şi în regiunea Mării Negre”, a declarat Luminiţa Odobescu.

O nouă victorie înregistrată de fostul președinte american

Trebuie spus că se vorbește din ce în ce mai des despre revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Fostul președinte american a înregistrat o nouă victorie în cursa politică.

Marți, 23 ianuarie, el a câștigat alegerile primare republicane prezidențiale din statul New Hampshire. Acesta și-a depășit singura rivală importantă, Nikki Haley.

Această victorie vine în urma succesului record al lui Trump în Iowa, săptămâna precedentă. În discursul său, el a continuat să îndemne-o pe Nikki Haley să se retragă din competiție, subliniind că această cursă este departe de a se încheia.

Cu toate acestea, Trump a asigurat susținătorii că intenționează să meargă mai departe în lupta pentru nominalizarea republicană la președinție.