Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că oamenii care votează prin poştă trebuie să meargă la secţiile de votare pentru a se asigura că votul lor a fost numărat, la o zi după remarcile controversate în care le-a sugerat oamenilor să voteze de două ori – prin poştă şi în persoană, relatează dpa, conform Agerpres.

„Pentru a fi siguri că votul dvs. contează şi este numărat, semnaţi şi trimiteţi buletinul prin poştă cât mai curând posibil”, a scris Trump pe Twitter.

„În ziua votului, mergeţi la secţia de votare pentru a vedea dacă votul trimis prin corespondenţă a fost înregistrat. Dacă a fost înregistrat atunci nu veţi putea vota, iar sistemul prin corespondenţă a funcţionat corespunzător. Dacă nu a fost numărat, votaţi (care este dreptul oricărui cetăţean)”, a mai postat Trump.

Preşedintele le-a sugerat americanilor să voteze de două ori

Donald Trump le-a sugerat acest lucru americanilor în cadrul unei vizite în Carolina de Nord în cursul zilei de miercuri.

„Deci, lăsaţi-i să-l trimită (votul prin poştă) şi lăsaţi-i să meargă la vot”, a spus Donald Trump într-un interviu pentru WECT-TV în Wilmington, Carolina de Nord, când a fost întrebat despre securitatea voturilor prin corespondenţă. „Şi dacă sistemul este atât de bun precum susţin ei, este evident că ei nu vor putea vota în persoană”, a subliniat Trump.

Conform legii americane, votul multiplu poate fi amendat cu 10.000 de dolari sau sancţionat cu închisoare până la cinci ani.

O astfel de acţiune ar reprezenta o infracţiune în Carolina de Nord şi în alte state americane.

Trump a afirmat în mod repetat că votul prin corespondenţă este vulnerabil la fraudă, deşi nu există dovezi care să sprijine această ipoteză, notează dpa.

Se aşteaptă ca mulţi alegători americani să voteze prin poştă în loc să meargă la secţiile de votare în noiembrie, din cauza preocupărilor privind contagierea cu noul coronavirus.