Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că relaţiile SUA cu China au fost „grav deteriorate”, menţionând criza coronavirusului şi adăugând că nu are în vedere „pentru moment” să iniţieze a doua etapă a acordului economic semnat în ianuarie între cele două puteri mondiale, potrivit AFP.

China „ar fi putut să stopeze” epidemia de coronavirus, a acuzat din nou Trump, aflat la bordul avionului prezidenţial, în drum spre Florida. Întrebat despre o viitoare a doua etapă a acordului semnat după doi ani de război comercial, el a răspuns: „Nu mă gândesc la aceasta pentru moment”. „Cinstit vorbind, am multe alte lucruri în cap”, a adăugat el.

Preşedintele Donald Trump a sosit vineri în Florida, unul dintre focarele majore ale epidemiei de COVID-19 în prezent.

Trump urma să participe sâmbătă la un nou miting electoral în New Hampshire, ignorând avertismentele sanitare, însă acesta a fost amânat – „cu o săptămână sau două” – din cauza unei furtuni puternice, după cum a anunţat vineri Casa Albă, scrie Agerpres.

Relaţiile SUA – China, tensionate şi când vine vorba despre arsenalul nuclear

Pe de altă parte, tot vineri, China a anunţat că a respins o nouă invitaţie a Statelor Unite de a se alătura discuţiilor americano-ruse despre reducerea arsenalelor lor nucleare, acuzând Washingtonul că îi „distorsionează” poziţia în legătură cu acest subiect.

SUA şi Rusia au avut la sfârşitul lunii iunie la Viena discuţii în încercarea de a prelungi Noul START. Acest acord bilateral limitează numărul extrem de mare al focoaselor nucleare şi expiră în februarie 2021. Statele Unite vor să includă China în negocieri, spunând că este în expansiune rapidă capacitatea nucleară a acesteia. Beijingul refuză, subliniind că are un arsenal care nu poate fi comparat cu ale celor doi rivali ai săi din Războiul Rece.

Ministerul de Externe chinez s-a declarat miercuri deschis la negocieri. Însă cu condiţia ca Washingtonul să îşi reducă drastic numărul de focoase nucleare, care este de 18 ori mai mare decât al Beijingului. „Pot să vă asigur că, dacă SUA se declară pregătite să îşi reducă arsenalul la nivelul Beijingului, China va fi dispusă să participe la discuţii de a doua zi”, a subliniat în faţa presei Fu Cong, director general al serviciului de control al armamentelor.