După decizia foarte neobişnuită a lui Trump de a folosi o platformă de comunicare a Casei Albe pentru a interveni în chestiuni comerciale în care era implicată fiica lui, Nordstrom a reiterat că renunţarea la linia Ivankăi Trump are la bază scăderea vânzărilor produselor care poartă acest brand. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a caracterizat însă decizia lanţului comercial drept un 'atac direct' asupra politicilor preşedintelui.

"Fiica mea Ivanka a fost tratată atât de nedrept de @Nordstrom. Este o persoană minunată – care întotdeauna mă determină să fac ceea ce trebuie! Îngrozitor!", a scris Trump atât pe contul său personal de Twitter, cât şi pe cel al biroului prezidenţial.

"Asta este o folosire inadecvată a funcţiei publice pentru beneficii private", a apreciat într-un email pentru Reuters fostul consilier pentru etică al preşedintelui George W. Bush. 'Şi este abuz de putere pentru că mesajul oficial este clar – Nordstrom este persona non grata pentru noua administraţie', a adăugat el.

Dezvoltatorul imobiliar din New York care a devenit preşedinte al SUA la 20 ianuarie a refuzat să-şi vândă afacerile în ciuda solicitărilor criticilor de a proceda în acest mod pentru a evita spinoasele conflicte de interese.

La 11 ianuarie Trump a anunţat că va rămâne proprietarul imperiului său global de afaceri dar că va ceda controlul asupra acestuia celor mai în vârstă fii ai săi în timpul mandatului de preşedinte. Experţii în etică au spus că acest aranjament face prea puţin pentru a răspunde eventualelor conflicte de interese, pentru că Trump ştie în continuare ce proprietăţi deţine, de la hoteluri şi terenuri de golf, iar familia sa continuă să profite de pe urma lor.

În timpul unui briefing de presă de la Casa Albă, Sean Spicer a prezentat acţiunea Nordstrom ca pe un atac la adresa fiicei preşedintelui. "Faptul că cineva se răzbună pentru preocupările legate de politicile lui pe un membru al familiei pur şi simplu nu este acceptabil. Iar preşedintele are tot dreptul, ca tată, să ia poziţie", a spus Spicer.

O purtătoare de cuvânt a brandului Ivanka Trump a refuzat să comenteze situaţia creată.

Marţi, prima doamnă, Melania Trump, a dat în judecată tabloidul britanic Daily Mail şi a solicitat daune de 150 de dolari după ce ziarul a scris că a lucrat ca escortă, afectându-i reputaţia. În plângerea înaintată tribunalului se menţionează că articolul a distrus 'o ocazie unică, care apare o dată în viaţă' pentru prima doamnă, dar avocatul ei a afirmat că ea "nu are intenţia de a se folosi de poziţia ei pentru profit".

Democraţii l-au criticat dur pe Trump pentru postarea sa pe Twitter.

"Cred că este inadecvat, dar el este un preşedinte total inadecvat, aşa că a acţionat în conformitate deplină cu personalitatea lui", a declarat Nancy Pelosi, lidera democraţilor din Camera Reprezentanţilor, în timp ce senatorul democrat Bob Casey a indicat şi el într-o postare pe Twitter că această chestiune este de competenţa Biroului federal pentru etică guvernamentală, care ar trebui să fie sesizat.

Lanţul Nordstrom a precizat că a informat-o pe Ivanka Trump despre decizia sa încă de la începutul lunii ianuarie.

"În ultimul an, şi în special în ultima jumătate a lui 2016, vânzările brandului au scăzut constant până în punctul în care nu mai avea sens din punct de vedere al profitabilităţii să continuăm cu această linie pentru moment", a menţionat retailerul pentru Reuters.

Acţiunile Nordstrom au scăzut iniţial după criticile preşedintelui, dar în cele din urmă au terminat ziua cu 4% în plus la închiderea bursei din New York.

Unii retaileri continuă să vândă produsele Ivankăi Trump, în timp ce altele au retras această linie. Totul se întâmplă în toiul unei campanii numite #GrabYourWallet, care îi încurajează pe cumpărători să boicoteze produsele care au legătură cu preşedintele Trump, familia sau donatorii săi de fonduri. Numărul de utilizări al acestui hashtag pe Twitter a crescut spectaculos pe Twitter miercuri.

"Preşedintele Trump a spus că nu va avea nimic de-a face cu afacerile familiei sale. Reacţia lui la ceea ce s-a întâmplat cu linia fiicei lui sugerează că această afirmaţie este neadevărată", a declarat Robert Weissman, preşedinte al ONG-ului liberal Public Citizen.

Postarea de pe Twitter a lui Trump i-a pus şi pe colegii săi republicani într-o postură inconfortabilă.

"Mie mi se pare o chestiune personală. El este un cetăţean şi este un cetăţean care a devenit acum preşedinte al SUA", a declarat pentru Reuters senatorul republican din Georgia David Perdue. AGERPRES