De asemenea, în ceea ce privește noile amenințări transmise către Iran, președintele SUA consideră că această notificare „nu este necesară, dar este totuşi făcută!”.

„Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau ţintă aparţinând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid şi complet, poate într-o manieră disproporţionată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuşi făcută!” scrie Donald Trump în postarea sa de pe twitter.

Vineri, forțele SUA l-au ucis pe comandantul militar iranian Qasem Soleimani, alimentând  astfel protestele anti-americane în Iran și Irak şi tensiunile deja existente de mult timp între cei doi adversari, SUA şi Iranul.

Deși la scurt timp după atac președintele Donald Trump a părut să adopte un ton pacifist, sâmbătă acesta și-a schimbat tonalitatea și a avertizat Teheranul cu privire la faptul că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur”, dacă republica islamică atacă cetățeni americani sau interese americane.

 

Irakul a votat expulzarea soldaților americani

 

Duminică, Parlamentul din Irak adoptat o rezoluție privind expulzarea soldaţilor străini din țară și le-a interzis tranzitarea țării.

„Guvernul irakian trebuie să lucreze pentru a pune capăt prezenței oricăror trupe străine pe teritoriul irakian și pentru a le interzice să folosească spațiul terestru, aerian sau acvatic indiferent de motiv”, se afirmă în rezoluție.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a cerut Parlamentului să ia măsuri urgente și să pună capăt prezenței trupelor străine cât mai curând posibil. Liderul de la Bagdad a acuzat SUA de încălcarea suveranității Irakului.

În urma celor întâmplate, secretarul general al NATO a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă, iar coaliţia anti-ISIS și-a suspendat operaţiunile în Irak.

De asemenea, Iranul a anunţat că nu mai respectă angajamentele luate în acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

 

Conflictul Irak – SUA

 

La scurt timp după asasinarea generalului Soleimani, șase rachete au lovit duminică seara capitala irakiană Bagdad, dintre care trei au căzut în Zona Verde, un perimetru puternic securizată în care se află clădirile guvernului şi misiunile străine, inclusiv Ambasada SUA. Și sâmbătă seara a fost un atac cu rachete asupra a două baze care găzduiesc soldați americani, iar Zona Verde din Bagdad a fost afectată de unul dintre proiectile.
SUA au desfăşurat săptămâna trecută soldaţi suplimentari pentru a proteja diplomaţii şi soldaţii americani în Irak, unde sentimentul anti-american s-a intensificat puternic după asasinarea vineri a general iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său Abu Mehdi al-Muhandis.

Încă de la sfârșitul lunii octombrie, 14 atacuri cu rachetă au vizat interese americane în Irak. Atacurile de obicei sunt nerevendicate, dar Washingtonul le atribuie brigăzilor Hezbollah, o facțiune proiraniană care sâmbătă, de pildă, le ceruse soldaților irakieni să stea departe de trupele americane până duminică la ora 14:00 GMT, sugerând astfel că are de gând să comită atacuri antiamericane.