Este vorba despre lingvistul francez Alain Rey, unul dintre creatorii dicţionarelor Le Robert. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, la Paris. Anunțul a fost făcut miercuri chiar de editura care tipăreşte aceste lucrări de referinţă, citată de EFE.

Într-un mesaj pe contul său de Twitter, editura Le Robert a precizat că Alain Rey „a continuat până în ultimele sale zile construcţia” acestui dicţionar, ce constituie un adevărat punct de reper pentru limba franceză, informează agerpres.

„Pentru el, cuvintele sunt acumulatoare de energie, uneori arme asftel încât este sănătos să le descoperim misterul”, se arată în mesajul de omagiu adus marelui lingvist francez.

Cine a fost Alain Rey

Alain Rey a studiat Literele şi Arta Medievală şi a intrat în proiectul dicţionarului la îndemnul editorului Paul Robert, iar în  anul 1964, acesta editează primul dicţionar Le Robert, urmat de Le Petit Robert, în 1967.

Totoată, începând cu nul 1967, cariera sa ia amploare. Alain Rey redactează şi conduce apoi diferitele dicţionare ale editurii Robert: Le Petit Robert (1967), Micro Robert, Le Petit Robert des noms propres (1974), Dictionnaire des expressions et locutions (1979), Grand Robert de la langue francaise în 9 volume (1985), Nouveau Petit Robert de la langue francaise (1993) şi Dictionnaire historique de la langue francaise (1992).

Între 2004 şi 2005, Alain Rey a prezentat cronica intitulată „Demo des Mots”, difuzată după jurnalul de la ora 20:00 la postul de televiziune France 2, în care explica originea, evoluţia şi derivatele cuvintelor din câmpul semantic al banilor.

Din septembrie 2007, el a participat duminica dimineaţa la emisiunea săptămânală a lui Laurent Baffie, difuzată de Europe 1.

De multe ori acesta a fost descris drept „un geolog” al cuvintelor, un erudit al enciclopediilor, un istoric al limbii şi un amator al artei gastronomice.