Este doliu în lumea politică din România! Diplomatul George Ciamba, fost ministru al Afacerilor Europene, în prezent ambasador al ţării noastre la Atena, a încetat din viaţă, la doar 55 de ani.

Diplomat de carieră, Ciamba a gestionat Preşedinţia română a Consiliului UE

George Ciamba suferea de mai mult timp de cancer şi se întorsese în România săptămâna trecută. El a încetat din viaţă în noaptea de duminică spre luni.

George Ciamba a fost un diplomat de carieră şi a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe încă din decembrie 1990, se arată pe pagina mae.ro.

George Ciamba
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

El a gestionat prima Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, în calitatea sa de ministru pentru Afacerile Europene, funcţie pe care a deţinut-o în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019.

Din ianuarie 2017 si pana la 13 noiembrie 2018, a îndeplinit funcția de Secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic.

În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomație economică, a contribuit la promovarea şi derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum și la consolidarea relației inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

Ce alte poziţii a mai ocupat diplomatul în cadrul MAE?

Anterior, din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea pozițiilor interne susținute în formațiunile Consiliului UE și promovarea contribuției naționale în formularea politicilor europene. Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

Înainte de preluarea portofoliului de secretar de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă, obiectivul major al misiunii sale fiind promovarea relaţiilor bilaterale româno-elene și a cooperării dintre cele două ţări la nivelul UE. A urmărit cu atenție dezvoltările crizei economice din Grecia, ca parte a fenomenului crizei datoriilor suverane din UE, precum și transformarea acesteia într-o criză politică internă și implicațiile asupra țării noastre.

În perioada iulie 2003 – ianuarie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat  dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

În 1995 a fost secretarul Grupului de lucru vizând reconcilierea istorică între România și Ungaria care a dus la semnarea Tratatului de bază cu Ungaria, în 1996.

Sursa foto: Dreamstime