Este vorba despre celebra cântăreaţă franceză Juliette Greco. Aceasta s-a făcut remarcată în urma duetului cu interpreţi precum Leo Ferré, Jacques Prevert ou Serge Gainsbourg.

Artista s-a stins din viață miercuri la vârsta de 93 de ani, iar tragicul anunț vine chiar din partea familiei sale, notează agerpres.

„Juliette Greco s-a stins miercuri, 23 septembrie 2020, înconjurată de ai săi, în casa sa atât de iubită de la Ramatuelle (sud-estul Franţei – n.r.). Viaţa ei a fost ieşită din comun”, a menţionat familia într-un comunicat trimis AFP.

„Ea făcea să strălucească cântecul francez şi la 89 de ani”, a adăugat familia. Până la accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit în 2016, an în care şi-a pierdut şi singura fiică, Laurence-Marie.

„Îmi lipseşte teribil. Raţiunea mea de a trăi este să cânt! Să cânţi, este ceva total, este corpul, instinctul, capul”, declara cântăreaţa într-un interviu apărut în lunea iulie în săptămânalul Telerama.

„O foarte mare doamnă a plecat dintre noi”, a declarat pentru France Presse Alexandre Baud, producătorul ultimului său turneu. „Juliette era obosită de ceva timp, dar şi-a păstrat spiritul extrem de viu, după cum stă mărturie şi interviul său pentru Telerama”, a adăugat el.

O copilărie dureroasă

Cântăreața s-a născut pe 7 februarie 1927 și a  fost crescută de la o vârstă foarte fragedă de bunici, după despărţirea părinţilor ei. În autobiografia ei „Jujube” – porecla ei din copilărie -, Juliette Greco spune că, după arestarea mamei sale, luptătoare în Rezistenţa franceză, a fost încarcerată vreme de 10 zile, în 1943, alături de sora ei mai mare.

Mama şi sora ei au fost deportate în lagărul de concentrare Ravensbrück, aflat la 90 de kilometri de Berlin, dar au reuşit să scape cu viaţă. Acea dramă familială a făcut din Juliette Greco o femeie liberă şi angajată politic, care, în 1981, în timpul unui spectacol susţinut în Chile, în faţa oficialilor regimului lui Augusto Pinochet, a interpretat doar cântece interzise de acel regim.

Cântăreaţa a fost condusă sub escortă militară la aeroport, imediat după acel concert.

În ultimii ani, Juliette Greco a înregistrat o serie de discuri alături artişti din noua generaţie, precum Miossec, Benjamin Biolay, Olivia Ruiz şi Abd Al Malik.