Este vorba despre legendarul actor indian Soumitra Chatterjee, care s-a stins din viață duminică, la vârsta de 85 de ani după ce a suferit o serie de complicații asociate cu noul coronavirus. Luni, India, țara sa natală l-a omagiat pentru toate lucrurile făcute în cariera sa.

Șirul întâmplărilor s-a petrecut destul de rapid. Actorul a fost internat la începutul lunii octombrie la Calcutta (est), după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus. După ce a fost testat negativ, Soumitra Chatterjee a rămas internat din cauza altor probleme de sănătate rezultate în urma contaminării, conform media locale, informează agerpres.

Starea sa de sănătate s-a deteriorat şi a decedat duminică, a scris pe Facebook fiica sa, Poulami Bose.

Omagiile nu au încetat să apară la scurt timp după anunțul decesului. Premierul Narendra Modi a scris pe Twitter că moartea legendarului actor reprezintă „o pierdere colosală pentru lumea cinematografiei şi viaţa culturală din Bengalul de Vest şi India”.

„Cinematografia internaţională, indiană şi bengali a pierdut un gigant. Ne va lipsi foarte mult”, a scris la rândul său pe Twitter ministrul-şef din Bengalul de Vest, Mamata Banerjee.

Pentru actorul megastar de la Bollywood Amitabh Bachchan, vindecat de COVID-19 în urmă cu câteva luni, Soumitra Chatterjee a fost „unul dintre stâlpii cei mai puternici ai cinematografiei”. În plus, „un suflet nobil”, a adăugat vedeta pe Twitter.

Peste 300 de filme și o carieră de succes

Soumitra Chatterjee, care a jucat în aproximativ 300 de filme, a devenit celebru în special datorită colaborării sale cu regizorul indian Satyajit Ray, recompensat cu Oscar.

Cu o carieră de aproximativ 60 de ani, Soumitra Chatterjee a fost, de asemenea, actor de teatru de succes şi autor de piese de teatru şi poezii.

Totodată, de-a lungul celor 30 de ani de colaborare cu Satyajit Ray (1921-1992), el a jucat în paisprezece filme ale acestuia, regizorul primind cu câteva luni înaintea de moartea sa un Oscar onorific pentru întreaga activitate.

Actorul indian a debutat în film în 1959, în cea de-a treia parte a trilogiei „The Apu” a regizorului bengalez, intitulată „The World of Apu”.

Printre numeroasele premii şi distincţii indiene şi internaţionale care i-au fost acordate, Soumitra Chatterjee a primit în 2012 „Dadasaheb Phalke”, cea mai apreciată recompensă din cinematografia indiană. Franţa l-a făcut Cavaler al Legiunii de Onoare în 2017, iar în 1999 a devenit primul actor indian care a fost numit Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

Mii de admiratori îndoliaţi, purtând lumânări şi portrete ale lui Soumitra Chatterjee, s-au adunat duminică seară, la Calcutta, în apropierea crematoriului unde a fost transportat corpul neînsufleţit al actorului.