Doliu în lumea filmului după ce regizorul rus Vladimir Menşov, s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de colegii săi de la Institutul de Cinematografie „Gherasimov” din Moscova (VGIK), potrivit AFP.

Vladimir Menșov s-a făcut remarcat după ce a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1981. Este vorba despre fimul ”Moscova nu crede în lacrimi”, care i-a adus marele premiu.

Potrivit sursei citate, regizorul a fost infectat cu noul coronavirus, pierzând în final lupta cu virusul.

„Tocmai am aflat de moartea sa”, a declarat pentru AFP regizorul Vladimir Hotinenko, preşedintele departamentului de lungmetraje din cadrul VGIK.

„Ştiam că suferea de COVID-19, dar de o formă uşoară; este absolut oribil şi neaşteptat”, a adăugat el.

Vladimir Putin a transmis condoleanțe

Totodată, studiourile moscovite Mosfilm au confirmat și ele la rândul lor moartea regizorului ca urmare a COVID-19, într-un comunicat. În același timp, o reacție a venit și din partea primarului Moscovei, Serghei Sobianin, care a regretat „o pierdere imensă pentru cinematograful şi cultura noastră”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunță că liderul rus, Vladimir Putin „a transmis cele mai sincere condoleanţe”.

Vladimir Menşov s-a născut în 1939 la Baku, în Azerbaidjanul sovietic și a fost actor  apoi regizor. El a devenit faimos la nivel mondial graţie lungmetrajului său „Moscova nu crede în lacrimi” care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun film străin, unul dintre cele doar două câştigate de Uniunea Sovietică.

De menționat este faptul că, în Rusia, regizorul a fost adorat pentru comedia sa, „Dragoste şi porumbei”, produsă 1984, încă una dintre cele mai vizionate la televiziunea rusă. Menşov, care a regizat zece filme, a predat regia la VGIK.