Doliu în Biserica Ortodoxă Română! A murit maica Siluana Vlad, un model pentru lumea monahală din România.

S-a implicat alături de tineri în numeroase acțiuni sociale, precum și de fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) din Galaţi.

Doliu în Biserica Ortodoxă Română! Maica Siluana Vlad s-a stins

Maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași, a trecut la Domnul marți, 8 iunie, la câteva zile după ce împlinise 77 de ani.

Maica Siluana s-a născut în anul 1944. A studiat filosofia la Universitatea din București. După absolvirea facultății, a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați.

A început să se implice alături de tineri în acţiuni sociale, iar după 1990 s-a implicat în fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) din Galaţi.

S-a călugărit la vârsta de 49 de ani, în anul 1993, la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său.

Impresionantă activitate caritabilă și sociabilă

La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor, potrivit doxologia.ro.

În 2001 s-a mutat la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, care funcţionează până astăzi la Iaşi.

În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele.

Maica Siluana și-a luat numele după Siluan Athonitul, un călugăr ortodox de origine rusă, care a trăit la Mănăstirea „Sf. Pantelimon”.

Monahul Siluan se ruga necontenit ziua și noaptea, mărturisea ucenicul său, Sofronie Saharov, neîntrerupându-și rugăciunea nici măcar în prezența altor oameni.

După mulți ani de încercare spirituală, l-a văzut într-o viziune pe Hristos, care i-a spus că singura cale spre mântuire este smerenia, dându-i următorul mesaj: ”Ține mintea în iad și nu deznădăjdui”.