Pompand trilioane de dolari noi creati in economie, Rezerva Federala a tinut dobanzile pe termen scurt sub nivelul inflatiei si a impulsionat profiturile bancilor considerate prea mari pentru a falimenta, in dauna depozitelor cetatenilor prin diminuarea puterii de cumparare. Obiectivul a fost stimularea consumului si a investitiilor, insa rezultatul a fost deprecierea propriei valute, ce a evitat dezastrul doar din cauza problemelor din zona euro. Chiar daca argumentul a fost stimularea exporturilor, efectul negativ a fost cresterea costurilor de import, dar cel mai important, dolarul a pierdut increderea investitorilor.
Acest fapt este clar evidentiat in aceasta perioada, in care dolarii obtinuti din vanzarea activelor au fost convertiti mai departe, in principal in Aur si Franci Elvetieni. Ambele s-au apreciat cu 5% de la inceputul lunii mai, atingand noi maxime istorice. Pe langa incredere si stabilitate, exista si o alta legatura intre franc si aur: legislatia, ce prevede ca 40% din francii existenti pe piata sa aiba acoperire in aur. Aurul este privit ca o alternativa la banii de hartie si singura “valuta reala”, iar francul ca o alternativa mai stabila la euro si singura valuta ce nu poate fi printata in cantitati nelimitate.
Analistii Admiral Markets au observat aceasta tendinta si in randul investitorilor din Romania, care prefera din ce in ce mai mult depozite denominate in unitati de aur, in dauna celor in euro, dolar sau ron. Investitorii se tem de o noua criza financiara si cauta refugiu in stabilitate, preferand momentan aurul si francul elevetian, dar dolarul poate redeveni pretios in cazul unei crize de lichiditate.
Risk Disclaimer: Acest material are scop informativ si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.
Admiral Markets nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii.