Potrivit unui proiect de ordin de ministru, părinții vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere la începutul anului școlar.

În această declarație trebuie să fie specificat dacă elevul a prezentat simptome de coronavirus în ultimele două săptămâni sau dacă a intrat în contact cu persoane bolnave.

Modelul de declarație pentru părinți poate fi văzut aici.

În același proiect este menționat faptul că părintele trebuie să semneze obligativitatea de a nu trimite copilul la școală în cazul în care apar simptome specifice coronavirusului.

Această declarație pe propie răspundere este necesară pentru determinarea primirii copilului în colectivitate. Declarația va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în școală.

La grădinițe, educatorii sunt obligați să verifice zilnic starea copiilor. Dacă în cazul în care atât elevii cât și preșcolarii prezintă simptome specifice coronavirusului, se va aplica un protocol de izolare.

Cum se va face triajul epidemiologic

În prima zi de școală atât elevii, preșcolarii cât și cadrele didactice trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere. Declarațiile pe proprie răspundere vor fi predate cadrelor didactice la prima oră de curs, iar aceștia le vor preda cabinetului medical școlar/persoanei desemnate.

Ulterior, personalul medical care va efectua triajul va fi echipat potrivit normelor standard de echipare: halat impermeabil, bonetă, ochelari de protecție / vizieră, mască chirurgicală, mănuși de unică folosință.

Potrivit proiectului de ordin de ministru este important ca: părinții/ reprezentanții legali ai copilului să fie clar informați și să înțeleagă de ce copiii cu simptome nu ar trebui aduși la școală și ca întreaga comunitate să colaboreze în observarea copiilor și a personalului pentru a diminua riscurile de infectare.

Părintii ar trebui să efectueze un triaj epidemiologic acasă

Proiectul de ordin de ministru, părinți trebuie să efectueze un triaj epidemiologic acasă prin măsurarea temperaturii corporale și aprecierea stării de sanatate a copilului, în urma căreia părintele decide prezentarea preșcolarului/elevului la cursuri.

Cine nu se va prezenta la curs

Nu se vor prezenta la cursuri în ziua respectivă: cei cu temperatură mai mare de 37,3 C, și / sau simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultăți în respirație – scurtarea respirației, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase; · cei confirmați cu infecție cu Sars-Cov-2, aflați în perioada de izolare la domiciliu; · cei care sunt declarați contacți apropiați cu o persoană infectată cu Sars-Cov-2, aflați în perioada de carantină la domiciliu / carantină instituționalizată.

Excepții

Cei care se pot prezenta la curs în ziua respectivă sunt cei care nu se regăsesc în situațiile anterior menționate. În plus, dacă unul dintre membrii familiei prezintă simptome de infecție a tractului respirator dar nu a fost confirmat cu coronavirus, acesta poate veni la școală. Excepție fac și cei care au alergii.