Dobânzile la depozitele în lei vor mai coborî până la finele anului cu 1-1,5 puncte procentuale, la 7-8%, scădere similară celei înregistrate în prima lună din 2010, a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din cadrul BCR.

“De la începutul anului, piaţa a coborât de la dobânzi de 10-11%, la 8-9%. E puţin probabil să aşteptăm continuarea unui astfel de ritm, cum a fost reducerea de 1-1,5% din prima lună a acestui an. În continuare, aşteptările vor fi de 1-1,5% până la sfârşitul anului”, a spus Mititelu.

El a arătat că se aşteaptă la o creştere pe segmentul depozitelor în sistemul bancar cu aproape 11% în acest an, faţă de 20%, nivel consemnat consemnat în 2009.

Se vor lansa depozitele pe 5 şi chiar 10 ani

Mititelu a atras atenţia că pe un ritm de scădere a dobânzilor, clienţii vor reuşi să obţină randamente mai mari doar dacă acceptă plasamente pe termene mult mai lungi sau risc suplimentar.

El crede că în 2010 una dintre provocări o va reprezenta trecerea de la plasamente cu maturităţi de 1-3 luni la cele de 5-10 ani.

BCR are în vedere şi lansarea unor produse de economisire regulată, ceea ce va presupune plasarea lunară a unor bani de către client.

Mititelu vede necesară creşterea importanţei consilierului financiar, mai ales pe partea de private banking, unde până în prezent s-a pus accentul mai mult pe vânzări.

SURSA:Mediafax