Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale avea obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016.

De altfel, ANRE este şi autoritatea care trebuia să urmărească dacă propriul ordin a fost respectat şi implicit dacă cei 73 de operatori desemnaţi au înmagazinat respectivele cantităţi de gaze.

”Titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestuia”, arată ordinul ANRE.
Romgaz, prin Sucursala Ploieşti, operează şase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca, Gherceşti, Sărmăşel şi Cetatea de Baltă.

”Din cantitatea totală, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alţi operatori. Cel mai probabil, companiile private nu şi-au îndeplinit obligativitatea de a înmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuită. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum în depozite ar trebuie să ne ajungă în această iarnă. Dar dacă va fi o iarnă geroasă, consumul va creşte şi gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piaţă, pentru News.ro. În acest context, Gazprom tocmai a anunțat scumpirea iminentă a prețului gazelor la începutul lui 2017.