Omul de afaceri este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare a banilor şi uz de fals, toate în formă continuată, precum şi de transmitere fictivă a părţilor sociale, potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES. 

În acelaşi dosar a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor şi societatea administrată de Stelian Ilioaea, SC Salon Salsa SRL. 

"În perioada 5 mai – 31 decembrie 2010, inculpatul Ilioaea Stelian, în calitate de administrator al SC Salon Salsa SRL, cu intenţie, a evidenţiat în mod repetat în documentele contabile ale societăţii cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale. Concret, prin înregistrarea unor achiziţii fictive de cereale în cuantum de 63.478.777 lei, inculpatul a diminuat astfel baza impozabilă, deducând fără drept TVA şi prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 20.326.047 lei", se arată în comunicat. 

Conform aceleiaşi surse, acţiunile ilegale ale lui Stelian Ilioaea au continuat până în ianuarie 2011. 

"În perioada 5 mai 2010 – 19 ianuarie 2011, inculpatul Ilioaea Stelian, în aceeaşi calitate, cu intenţie a dobândit, deţinut şi folosit în mod repetat bunuri provenite din săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală, prin retragerea şi ridicarea din conturile societăţii a sumei de 63.333.173 lei, ce reprezentau sume transferate de către principalul său beneficiar. De asemenea, pentru a justifica retrageri de numerar din conturile SC Salon Salsa SRL Tulcea, în cuantum de 23.552.650 lei, inculpatul a utilizat în mod repetat borderouri de achiziţie cereale de la persoane fizice, completate cu date neconforme realităţii", se mai menţionează în comunicatul DNA. 

Procurorii au mai stabilit că pe 25 noiembrie 2010, în scopul de a se sustrage de la urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, Ilioaea a cesionat în mod fictiv către o persoană părţile sociale ale SC Salon Salsa SRL Tulcea. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 58.379.515 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat şi obligaţiile fiscale accesorii datorate de la data când obligaţia a devenit scadentă şi până la data executării integrale a plăţii. 

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Constanţa. 

AGERPRES