Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cursul zilei de vineri, doar în luna octombrie au fost condamnaţi definitiv 22 de inculpaţi în dosare de corupţie.

Totodată, au fost emise 13 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de dare de mită, trafic de influenţă, dar și fraudarea fondurilor europene.

„În luna octombrie, în dosarele de corupţie instrumentate de DNA, au fost condamnaţi 22 de inculpaţi prin 13 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de dare de mită, trafic de influenţă, fraudarea fondurilor europene, iar printre persoanele condamnate definitiv se află: un primar de oraş, cinci funcţionari bancari, şase funcţionari publici”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Sursa citată mai precizează că pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 22 variază între 4 ani şi 4 luni închisoare şi 20.000 lei amendă penală.

Specialist DNA, trimis în judecată

Amintim faptul că în urmă cu doar o zi, Nicolae Răzvan Despa, specialist în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

Potrivit unei informăr de presă transmisă de sursa citată, acesta ar fi fost prins în flagrant când primea 6.000 de euro mită de la un om de afaceri în legătură cu încheierea unui contract cu instituţia.

Mai exact, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Nicolae Răzvan Despa, la data faptei specialist în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriu că, procurorii precizează că în perioada 15 septembrie – 16 noiembrie, Nicolae Răzvan Despa, în calitatea menţionată, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro şi, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranşe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Totodată, anchetatorii mai spun că banii respectivi ar fi fost pretinşi în legătură cu un contract de achiziţie publică pe care omul de afaceri intenţiona să îl încheie cu Direcţia Naţională Anticorupţie.

„În contextul menţionat, la data de 16 noiembrie, Nicolae Răzvan Despa a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, arată DNA.