Erdogan a declarat într-un discurs susţinut la Istanbul: „Mă adresez din Turcia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi o voi repeta la NATO. Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!”

Emmanuel Macron a fost acuzat de Turcia de susţinerea terorismului, după ce preşedintele Franţei a denunţat intervenţia militară turcă în Siria. În plus, liderul Franței a declarat că Statele Unite nu mai reprezintă un sprijin în materie de apărare pentru țările din UE, de unde și acuzația că Alianţa Nord-Atlantică este în „moarte cerebrală”.

„Ceea ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat revistei The Economist.

„Europa este pe marginea unei prăpastii şi trebuie să înceapă să gândească strategic ca putere geopolitică. Altfel, riscăm să nu mai avem controlul asupra propriului destin”, a mai precizat Macron.

De asemenea, conducătorul Franței a mai precizat și că „Europa trebuie să se trezească”.

În ceea ce privește Articolului 5 al Tratatului NATO, ce are în vedere apărarea colectivă președintele Franței susține că nu mai crede în eficiența acestuia.

„Nu ştiu. Oare ce va însemna în viitor Articolul 5?”, a precizat Macron.

Pe de altă parte, preşedintele SUA, Donald Trump, susține că țările europene nu contribuie suficient din punct de vedere financiar la apărarea comună în cadrul NATO.

Franţa şi Germania pledează pentru mecanisme europene de apărare, un plan criticat de Statele Unite şi Marea Britanie.