Majoritatea australienilor a folosit foarte rar numerar în 2022 sau deloc

Realizat de Banca Centrală a Australiei (RBA),  sondajul a arătat că în ultimii trei ani procentul australienilor care plătesc cu numerar s-a înjumătățit, de la peste 27% la doar 13%.

„În contextul în care consumatorii australieni optează din ce în ce mai mult pentru a-și efectua plățile electronic, se constată o scădere a tranzacțiilor”, a anunțat banca centrală, conform www.9news.com.

„Puțin peste jumătate dintre respondenți nu au folosit deloc numerar în anul 2022, față de aproximativ o treime, în 2019, și aproximativ o cincime în 2016”, spune RBA.

Banca a constatat că rezultatele sondajului din trecut ar fi fost influențate de companiile care nu acceptau mai multe metode de plată, cum ar fi unele cafenele sau micii comercianți cu amănuntul. În 2022, banca a descoperit că clienții se puteau baza pe plățile cu cardul în tranzacțiile de zi cu zi, micii comercianți cu amănuntul începând să accepte plăți cu cardul.

„Inovațiile în spațiul plăților au însemnat că oamenii pot face acum plăți contactless cu cardul folosind telefonul mobil, sporind și mai mult confortul plăților cu cardul și eliminând nevoia de a avea un portofel fizic și numerar”, a adăugat banca.

Tendința de scădere a plăților în numerar nu a fost determinată de anumite categorii demografice

Tendința de scădere a plăților în numerar nu a fost determinată de anumite categorii demografice. Australienii de toate vârstele, din toate grupurile de venit au folosit numerar tot mai rar. A existat o schimbare notabilă la australienii de peste 50 de ani și la cei din zonele regionale care făceau plăți în numerar în 2022 – grupuri care în mod tradițional foloseau numerar mai regulat.

Consumatorii în vârstă de peste 50 de ani au efectuat puțin sub 22% din plățile lor săptămânale în numerar, în 2022, comparativ cu 42% în 2019 și cu 74% în 2007.

Unii australieni rămân dependenți de numerar

Ritmul accelerat al trecerii australienilor către o lume fără numerar a fost determinat, în mare măsură, de pandemia COVID-19, susține RBA Dacă utilizarea numerarului ar fi urmat tendința pre-pandemică, atunci în 2022 ar fi reprezentat 22% din plăți.

Cu toate acestea, unii australieni rămân foarte dependenți de numerar: aproximativ 25% dintre cei chestionați spun că îl folosesc pentru toate plățile, invocând motive precum confidențialitatea și securitatea sau controlul bugetului.

Trecerea la o societate fără numerar ar fi un „inconvenient major”

Pentru acest segment, trecerea la o societate fără numerar ar fi un „inconvenient major”, a adăugat banca. Ei au spus că trecerea la o societate fără numerar ar avea un efect major asupra vieții lor de zi cu zi. Deși australienii sunt mai puțin tentați să folosească numerar când merg la cumpărături. asta nu înseamnă că forma mai tradițională de monedă a fost abandonată definitiv.

RBA a constatat că 2022 a marcat cea mai scăzută valoare a randamentului bancnotelor din ultimii cinci ani, în timp ce valoarea bancnotelor în circulație a crescut cu 7,2%, până la 102,3 miliarde de dolari, până la 30 iunie. Australienii par să strângă bancnote cu valori mai mari, deoarece valoarea bancnotelor de 50 de dolari și de 100 de dolari a crescut cu 7,4%.