Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, spune că este zilnic hărțuit din cauza faptului că dorește implementarea rapidă a Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), un mecanism care urmează să faciliteze identificarea situațiilor în care se fac defrișări ilegale. Mai mult, Alexe a sugerat că sunt colegi de-ai săi, din Guvern, care au primit chiar amenințări cu moartea.

“Dacă aţi observat, la nivel naţional, cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori aproape că mă atacă zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede SUMAL-ul care a fost tergiversat trei ani la rând. În mod normal, SUMAL avea ca dată de operaţionalizare iulie anul viitor şi ne-am propus împreună cu STS să îi dăm drumul în aprilie sau în mai, pentru că din momentul acela, orice cantitate de lemn din păduri, până la operatorul primar, va fi supravegheată. Avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat“, a afirmat ministrul Costel Alexe, citat de News.ro.

Întrebat dacă a primit ameninţări, ministrul Mediului a dezvăluit că ajung la el zilnic mesaje prin care i se transmite că direcţia în care se merge nu este bună.

“Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje în care se arată că direcţia în care merge Ministerul şi ceea ce vrem să scoatem la suprafaţă legat de tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România nu este una bună“, a afirmat Costel Alexe.

El a precizat că timp de trei ani, SUMAL a fost blocat de către guvernarea PSD.