Traian Băsescu rupe tăcerea. Fostul președinte a vorbit despre incendiul de la Matei Balș, dar și despre sistemul sanitar din România. El a mai adăugat că în perioada când era președnte a închis multe spitale.

„Este o zi trista care confirma fragilitatea unui intreg sistem, sistemul de sanatate romanesc. Arata cat de prost este managementul la nivelul fiecarei institutii de sanatate. In mandatul meu s-au inchis spitale considerate atunci drept morgi. Noi mostenim sistemul sovietic, n-am vrut sa schimbam nimic.

Sistemul nu mai face fata cerintelor actuale. Sa nu spuneti ca nu au fost bani sa inlocuim instalatiile electrice. (…) In ultimii doi ani a crescut numarul medicilor cu 3.000”, a spus Băsescu, la România Tv.

Traian Băsescu, despre cea mai mare problemă din România

Totodată, fostul șef al statului a precizat că o mare problemă a României o reprezintă infrastructura spitalicească.  De asemenea, el a mai subliniat un aspect foarte important. Chiar dacă Institutul Matei Balș arăta impecabil, ”nimeni nu a dat jos tencuiala de acolo”.

„Marea problema este infrastructura spitaliceasca. (…) Anual în România mor din cauza infecțiilor din spital 50.000 de oameni. Scrie în raportul profesorului Vlădescu din 2008. (…) In toata Europa gasim spitale care au 100 de ani. Si in Romania Matei Bals arata impecabil. Dar nimeni nu a dat jos tencuiala de acolo. (…) Si la noi avem spitale care arata impecabil, dar luam infectii din ele”,  a mai adăugat Băsescu.

Raed Arafat a venit și el cu o serie de precizări. El a declarat că reprezentanţii conducerii Institutului „Matei Balş” i-au spus că reţeaua electrică a unităţii sanitare fusese recent renovată, iar în spital nu existau improvizaţii.

De asemenea, șeful DSU a mai adăugat că nu se cunoaşte cauza incendiului şi că pot fi luaţi în calcul mulţi factori în această privinţă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea