Dragoş Cincă, fondator şi acţionar Flamingo, nu crede în soluţia de tehnocrată, dar consideră că România se află într-o situaţie specială, care cere măsuri speciale. Cincă propune un premier expert în finanţe şi face şi o nominalizare: Mugur Isărescu.

„Este nevoie de experienţă financiară la cel mai înalt nivel, adică cel al primului ministru, cu condiţia să aibă susţinerea politică necesară pentru a decide cu adevărat. Acest lucru poate aduce şi beneficii de credibilitate pe plan extern, lucru esenţial pentru următorul an. În general, nu consider că un guvern de tehnocraţi are şanse mari de reuşită, datorita faptului că nu beneficiază real de susţinerea politică. Altfel spus, nu decid ei. De aceea este nevoie de asumarea politică a guvernării”, susţine Dragoş Cincă.

„Asistăm la o situaţie specială”

„În situaţia curentă, măsurile necesare pentru a ieşi din criză sunt greu de asumat de partidele politice fără un cost electoral însemnat. Asistăm, deci, la o situaţie specială. Probabil că un guvern de uniune naţională ar fi cel mai potrivit, pentru a scoate ţara din criză”, consideră omul de afaceri.

„România are foarte multe persoane capabile de o bună gestionare a unor ministere. Majoritatea se află în rândurile oamenilor de afaceri, care ar intra astfel într-un conflict de interese. Important este să înţelegem că doar expertiza tehnică nu este suficientă. E nevoie de persoane cu rezultate practice în activitatea managerială, care deci ştiu să ia decizii ancorate în realitate. Pe de alta parte, este greu să motivezi astfel de persoane să îşi asume asemenea răspunderi, în condiţiile în care ar intra direct în linia întâi a frontului, cu consecinţele mediatice de rigoare”, a declarat Cincă pentru revista „Capital”.

Soluţie: Isărescu sau un apropiat de-ai lui

„Cred că o persoană care poate conduce un minister trebuie să îndeplinească trei condiţii: să aibă experienţă, practica necesară care să îi permită să ia decizii bune, să aibă know-how-ul suficient pentru a lua decizii bune şi să aibă puterea (sau susţinerea) politică pentru a putea decide”, portretizează Cincă ministrul ideal.

„În condiţiile în care Mugur Isărescu nu doreşte să îşi asume poziţia de premier, atunci persoana cea mai apropiată de el ar fi cea mai indicată”, mai spune Cincă.