Speculațiile lansate de presa costa-ricană conduc la ideea că cele două ar fi încălcat legea inclusiv în Costa Rica.  E posibil să fi intrat recent în posesia unei informații conform cărora cuplul Elena Udrea – Alina Bica se ocupă de chestiuni nu tocmai legale în țara unde au căutat refugiu. Fosta șefă a DIICOT și-a deschis deja firmă în Costa Rica, iar Udrea declara încă din mai că vrea să facă același lucru.

De ce ar fi implicate persoane atât de sus-puse în arestarea celor două? E posibil ca Bica și Udrea  ca să se fi integrat în rețeaua prin care se oferă adăpost infractorilor, potrivit Antena 3. Dezvăluirile Rise Project par să confirme acest lucru. Toate acestea în condițiile în care costaricanii sunt tot mai iritați de faptul că țara lor a ajuns un paradis al fugarilor internațional.  

Unele informații neoficiale acreditează ideea că operațiunea de arestare s-ar fi făcut în urma unei solicitări făcute de biroul Interpol din Mexic. Iar mai departe, speculațiile merg spre posibile influențe ale biroului federal american.