Scenariul roșu a intrat în vigoare pentru unitățile de învățământ bucureștene, în condițiile în care rata infectărilor cu COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că în următoarele 14 zile învățământul se va desfășura exclusiv online. În cele cinci săptămâni de la începerea școlii rata infectărilor cu COVID-19 pentru categoria 0 – 19 ani a crescut cu 155%, informează Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), într-un comunicat.
Totodată, sursa citată amintește faptul că ministrul Educației a declarat în urmă cu cinci zile că vor fi distribuite elevilor bucureșteni 8.057 de tablete și că va monitoriza acest proces de distribuire, însă ministrul Monica Anisie nu știe dacă tabletele au ajuns sau nu în școli. La nivel național au fost distribuite doar 26.000 de tablete, din cele 250.000 promise. Doar în București sunt 280.000 de elevi.

Școlile din Capitală nu sunt pregătite

Din păcate însă, există cazuri în București, nu puține, unde școlile nu sunt pregătite pentru predarea online, din cauza lipsei unei conexiuni la internet de mare viteză sau a dispozitivelor necesare pentru desfășurarea în bune condiții a învățământului online, mai precizează sursa citată.

Un alt impediment îl reprezint procesul pentru obținerea tabletelor de către elevi, care a fost unul care s-a desfășurat în condiții improprii, părinții fiind puși în fața situației de a completa cererile pentru obținerea tabletelor într-un timp extrem de scurt și mulți dintre aceștia nu au putut să le trimită în timp util, din motive obiective.

În același timp, FACIAS este de părere că afirmația ministrului că situația va fi remediată până în luna decembrie este una inacceptabilă. Fiecare zi pierdută din cauza lipsei echipamentelor adecvate pentru învățământul online înseamnă cunoștințe și competențe pierdute pentru elevi, pe care aceștia nu le mai pot recupera.

Monica Anisie trebuie să demisioneze

FACIAS consideră că întreaga situație este rezultatul incompetenței de la vârful Ministerului Educației, care a avut câteva luni la dispoziție pentru a anticipa situația actuală și pentru a se pregăti adecvat pentru toate scenariile pe care chiar ei le-au definit.

În acest context, pentru toate aceste deficiențe de management și incompetența de care dă zilnic dovadă, FACIAS apreciază că demisia ministrului Monica Anisie este imperativă și este singura soluție pentru ca învățământul românesc să primească o șansă de a ieși din situația delicată în care se află, se mai arată în comunicat.