Isabel Schnabel, un important membru în boardul Băncii Centrale Europene, a transmis, vineri, un semnal de avertisment împotriva încercărilor de a bloca fondul de relansare al Uniunii Europene. Aceasta avertizează că un astfel de impas ar fi “un dezastru economic pentru Europa”, transmite Reuters.

Datoriile naționale vor crește, însă ar putea stimula o creștere economică sustenabilă

Aceasta mai spune că faptul că acest fond european şi programele naţionale de sprijin vor conduce la o creştere semnificativă a nivelului datoriei naţionale nu este o problemă. Totuși, există condiţia ca aceste chletuieli să stimuleze o creştere economică sustenabilă. Avertismentul a fost lansat de Isabel Schnabel într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel.

Averisment privind fondul de relansare al UE

“Creşterea datoriei publice este inevitabilă şi are sens în contextul acestei crize, atâta timp cât cheltuielile vor stimula creşterea sustenabilă”, a spus Isabel Schnabel pentru Der Spiegel. “Ar fi un dezastru economic pentru Europa dacă eliberarea fondurilor ar fi întârziată la nesfârşit. Dacă acest lucru se va întâmpla, Europa va fi nevoită să se gândească la soluţii alternative, însă asta va dura ceva timp”, a spus Schnabel.

Ce este fondul european de relansare

Fondul european de relansare în valoare de 750 miliarde de euro este o componentă cheie în răspunsul economic al blocului comunitar la criza provocată de pandemia de coronavirus, fiind compus din împrumuturi şi granturi. Însă acest fond trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre, un pas pe care, pentru moment, Germania nu poate să îl facă. Luna trecută, Curtea Constituţională a Germaniei a pus în aşteptare ratificarea fondului european de relansare, anunţând că va analiza o contestaţie formulată împotriva fondului european finanţat prin emiterea de datorii.

Isabel Schnabel, responsabila pentru operaţiunile de piaţă la BCE, a mai spus că este îngrijorată şi de posibilele ameninţări la adresa pieţelor financiare care ar putea apărea de pe urma activităţilor fondurilor speculative. Faptul că prăbuşirea fondului speculativ american Archegos Capital Management a provocat pierderi de ordinul miliardelor de dolari unor bănci europene precum Credit Suisse Group AG a fost un “semnal de avertisment că există riscuri sistemice semnificative”.