NextGenerationEU nu va fi extins după 2026

Miniștrii economiei și finanțelor din statele UE, reuniți în cadrul Consiliului ECOFIN, au convenit vineri că fondul de redresare post-pandemie, cunoscut și sub numele de instrumentul NextGenerationEU, nu va fi extins după 2026. Acesta este anul până la care trebuie să fie implementate toate proiectele din planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor UE și să fie cheltuite fondurile alocate.

În schimb, au demarat o dezbatere cu privire la modalitățile de finanțare a priorităților comune începând cu anul 2026.

„Adoptarea rapidă a investiţiilor şi reformelor până în august 2026 continuă să fie esenţială pentru o implementare completă” a fondului de redresare, se arată în textul cu concluziile reuniunii Consiliului ECOFIN.

Unele țări, în special Italia și Polonia, aceasta din urmă având până anul acesta PNRR-ul blocat de către Comisia Europeană în urma disputei acesteia cu fostul guvern conservator polonez pe tema statului de drept, au solicitat prelungirea aplicării instrumentului financiar NextGenerationEU, deoarece până în prezent a fost cheltuit doar aproximativ 30% din bugetul acestuia de 750 de miliarde de euro, constând în granturi și împrumuturi.

Această idee nu este însă agreată de statele mai austere din partea nordică a UE și nici de Comisia Europeană.

pandemie, covid-19
Pandemie, Covid-19; Sursa: Dreamstime

Dificultăți în a lua o decizie privind revizuirea datei

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a subliniat luni dificultatea obținerii unui acord unanim pentru revizuirea datei de finalizare a fondului de redresare post-pandemie. Deși a apreciat că nu ar fi chiar imposibilă o astfel de înțelegere, el i-a îndemnat pe toți „să considere că încheierea lui este în 2026”.

Cu toate acestea, s-a inițiat o dezbatere cu privire la finanțarea priorităților comune începând din 2026. Despre aceasta a vorbit și comisarul Gentiloni, care s-a arătat favorabil continuării emiterii de datorie comună pentru a finanța prin programe europene consolidarea apărării și securității sau tranziția verde și digitală, această tranziție fiind, de asemenea, în centrul NextGenerationEU.

Cu toate acestea, ideea de a emite din nou datorie comună, așa cum s-a procedat pentru finanțarea fondului NextGenerationEU, este respinsă de ministrul german de finanțe, liberalul Christian Lindner.