Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea comisarului de poliţie Mitică Văduva, şef al SPCRPCIV Giurgiu, sub aspectul săvârşirii a 10 infracţiuni de luare de mită, şi a lui Marin Mototolea, primar al comunei Valea Dragului din judeţul Giurgiu, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Procurorii notează în ordonanţe că, în perioada 13 mai – 24 iulie 2019, Mitică Văduva, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane (intermediari şi candidaţi) diverse sume de bani pentru promovarea unor candidaţi la proba practică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere, programarea „peste rând” a candidaţilor la proba practică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere (art. 8 alin. 5 din Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere prevede că programarea la proba practică se face în limita locurilor disponibile şi în ordinea solicitării) şi înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme.

În cazul a patru astfel de programări, ofiţerul de poliţie ar fi primit banii de la Marin Mototolea, arată anchetatorii.

„Din probe a rezultat că Mitică Văduva ar fi perceput în mod uzual de la persoanele care făceau intervenţii la el următoarele sume de bani: 50 de euro pentru a programa cu prioritate candidaţi la proba practică, 300 de euro pentru promovarea probei practice, 100 de euro pentru înmatricularea ‘în regim de urgenţă’ a autoturismelor”, menţionează sursa citată.