„Ideea noastră a fost să evaluăm eficacitatea, imunogenitatea și siguranța vaccinului Pfizer la pacienții care suferă de boli autoimune”, a explicat prof. Ori Elkayam, director al Institutului de reumatologie de la Ichilov.„La început, nu aveam nicio informație despre acest grup de pacienți, deoarece studiul original Pfizer nu le-a inclus”, a adăugat el.

Eficienţă nebunuită a vaccinului

Bolile autoimune se caracterizează printr-o afecțiune în care sistemul imunitar reacționează împotriva componentelor normale ale organismului, producând boli sau modificări funcționale.

În ceea ce privește COVID-19, Elkayam a explicat că majoritatea pacienților nu par să prezinte un risc mai mare în comparație cu populația generală, cu unele excepții.

Pacienții au fost selectați să participe la studiu în ziua în care au primit prima doză de vaccin și au fost chemați să revină între două până la patru săptămâni după a doua doză pentru a evalua eficacitatea acesteia, efectele secundare și dacă a avut un impact negativ asupra bolii.

Potrivit expertului, există două preocupări legate de vaccinarea pacienților cu boli autoimune. Prima e aceea că este posibil ca aceste persoane să nu răspundă la vaccin deoarece au sistemul imunitar compromis, fiind imunosuprimat. A doura este legată de modul în care vaccinul influențează boala asociată.

Studiu pe aproape 700 de persoane

La studiu au participat aproximativ 686 de pacienți, precum și 120 de persoane care acționează ca un grup de control.

În grupul de control, 100% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat anticorpi, în timp ce printre cei care au prezentat boli autoimune, rata a fost de aproximativ 85%. „Cu toate acestea, a fost important să analizăm care dintre pacienți nu au dezvoltat anticorpi”, a subliniat Elkayam.

Lipsa răspunsului pare să fie asociată cu pacienții care urmează un tratament specific folosind un anumit medicament, Rituximab.