Realaxarea ce va veni după data de 1 iunie nu va fi una ușoară din punct de vedere financiar, avertizează cunoscutul economist Adrian Câciu.

Costurile suplimentare impuse de pandemia COVID-19 se vor vedea în prețuri, care vor intra pe o tendință ascendentă, este de părere el.

”Prețurile vor crește”

”Din 1 iunie antreprenorii vor acumula frustrări, pe care le vor adăuga la cele acumulate din 16 martie încoace.

Costurile suplimentare se vor vedea în prețuri.

Doar citind normele pentru terase și plaje, pot aprecia că aceste costuri vor crește cu cel puțin 15%.

Pierderile de venit se vor vedea în scăderea PIB. Iar aceste pierderi vor fi de peste 20% față de anul trecut.

Va fi complicat. Nu vei găsi loc la terasa. Nici cu rezervare.

Nu vei găsi loc pe plaje. Nici cu rezervare.

Reguli foarte stricte

Alte frustrări, alți nervi. Vei alege să pleci în altă țară. Turismul de weekend aproape că va da faliment. Stupid!

În toată această aventură poate îmi explicați și mie cum poți să afirmi că încurajezi turismul românesc sau Horeca?”, a scris Câciu sâmbătă pe Facebook.

În context, trebuie precizat că redeschiderea teraselor se va face, de exemplu, doar cu respectarea unor reguli foarte stricte, care mai mult ca sigur că vor conduce la o creștere a costurilor.

Astfel, la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Curățenia și dezinfectarea, făcute mai frecvent

Iar personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi.

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).

În plus, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.