Clienții restaurantelor în spații închise, care se deschid începând cu 1 septembrie, trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă.

Nu au voie să bea sau să mănânce la bar, iar dansul va fi interzis, conform normelor pentru funcționarea restaurantelor, publicate în această seară.

Interzis consumul la bar

”Se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință.

Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul unității”, se arată în document.

De asemenea, „se interzice consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stând in picioare. Se interzic activitățile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publică”.

La o masă vor putea sta cel mult șase persoane, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii, informează digi24.ro, care citează un document privind normele de aplicare.

”Triaj observațional” la intrare

Angajații vor purta mască și mănuși și vor face „triaj observațional” al clienților care intră în restaurant.

În context, trebuie precizat că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că autoritățile pot face față unui nou val de infectări cu noul coronavirus numai în măsura în care vom avea o respectare de către populație și patronii de restaurante a regulilor impuse prin ordin de ministru.

”În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse prin ordin de ministru pentru fiecare activitate care se reia, atunci putem gestiona o creştere mică a numărului de cazuri pe care o asumăm.

În cazul în care nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creştere mare a numărului de cazuri”, a precizat Tătaru, care a atras atenția că, după o evaluare săptămânală, restaurantele se vor închide în localităţile unde indicele de răspândire a virusului SARS-CoV-2 va fi mai mare de 1,5 – adică incidenţa cumulată în 14 zile este de 1,5 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori -, decizia urmând să fie luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.