În cadrul ședinței Comisiei de Muncă a Camerei, ce a avut loc marți, deputații au votat, în unanimitate,eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar din justiție, judecătorilor Curții Constituționale, ale funcționarilor parlamentari, ale funcționarilor Curții de Conturi, ale aviatorilor, diplomaților și ale foștilor șefi de stat.

Astfel, membrii Comisiei au votat pentru păstarea pensiilor speciale ale militarilor și polițiștilor.

Cele două proiecte de lege referitoare la pensiile speciale, au fost iniţiate de PNL şi, respectiv, USR.

Proiectul PNL prevedea pensii speciale doar pentru militari

Inițial, proiectul PNL propunea eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

Proiectul USR prevedea pensii speciale doar pentru militari și magistrați

În timp ce, proiectul USR prevedea abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

Dezbaterile asupra celor două proiecte de lege inițiate de USR și PNL au început în urmă cu o săptămână. În cadrul ședinței de marțea trecută, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii ale beneficiarilor acestor pensii au solicitat respingerea actelor normative. Astfel, după mai mult de două ore de dezbateri, președintele comisiei de muncă a Camerei, Adrian Solomon, a hotărât amânarea luării unei decizii pentru a aştepta punctul de vedere al Guvernului.

PSD s-a opus inițial eliminării pensiilor speciale

În plus, la sfârșitul ședinței, deputaţii PNL şi USR au acuzat PSD că de fapt nu doreşte eliminarea pensiilor speciale.

Luni, Biroul Permanent Naţional al PSD a declarat că va susține orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România și că va demonstra acest lucru prin vot.

„Biroul Permanent Naţional a decis, prin vot, ca PSD să nu susţină în continuare pensiile speciale şi că vom vota orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România. Vom demonstra acest lucru prin vot, inclusiv în această săptămână, am înţeles că vor fi în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate discuţii pentru anumite propuneri legislative, iar PSD va vota pentru. Sunt în discuţii în această perioadă pensiile militare, pensiile de serviciu, care nu vor fi afectate, nu vor fi abrogate şi PSD va susţine aceste propuneri”, a precizat vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.