Petrolul Brent cu livrare în decembrie, un indicator de referinţă la nivel global, a urcat cu 2,15 dolari pe baril în jurul prânzului pe bursa din New York, înaintea publicării în această săptămână a unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA) cu privire la programul nuclear al Iranului.

Iran e o ţară membră a cartelului OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), iar traderii au început să se îngrijoreze că raportul IAEA ar putea conduce la un atac al Israelului asupra facilităţilor nucleare din Teheran (capitala Iranului). Un atac ar putea întrerupe producţia de ţiţei şi ar putea conduce la închiderea Strâmtorii Ormuz, poarta de ieşire pentru exportatorii-cheie din OPEC din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită.

“Traderii isteţi pe piaţa petrolului pe care îi cunosc nu discută despre altceva”, a spus Seth Kleinman, strateg în domeniul petrolului şi gazelor la Citigroup din Londra.
Cotaţia petrolului Brent cu livrare în decembrie, stabilită de ICE Futures Europe din Londra, a urcat cu 1,1 dolari/baril, până la 115 dolari/baril. Prima contractului european pe petrol faţă de cea a ţiţeiului din New York a ajuns la 19,53 dolari/baril, după ce a urcat ieri cu 7,5%, cel mai mult de la sfârşitul lunii septembrie. Ecartul dintre cele două tipuri de contracte a atins un maxim absolute pe 14 octombrie, de 27,88 dolari/baril.
Raliul preţului ţiţeiului Brent a împins contractul peste nivelul crucial al mediei mobile pe 200 de zile, declanşând automat ordine de cumpărare lansate de programele electronice de tranzacţionare. Analiştii spun că piaţa urmăreşte îndeaproape dacă indicatorul de referinţă, care s-a înscris pe un trend descendent din aprilie, va rămâne peste nivelul important indicat de analiza tehnică şi va sparge limita superioară a actualului interval de tranzacţionare.
Pe de altă parte, preţul petrolului Crude a crescut azi până la maximul din ultimele trei luni, de aproape 100 dolari/baril, pe bursa de mărfuri din New York (NYMEX), pe fondul semnalelor privind o scădere a stocurilor de ţiţei din SUA, precum şi pe fondul speculaţiilor că liderii europeni vor progresa pentru a stopa criza datoriilor suverane din zona euro, transmite Bloomberg.
Preţul petrolului Crude cu livrare în decembrie a crescut pe NYMEX cu 1,08 dolari/baril, până la 96,60 dolari/dolari, cel mai mare preţ din 1 august încoace.
Ar putea genera o veritabilă ‘catastrofă în Orientul Mijlociu’
Ameninţările israeliene privind atacarea unor instalaţii nucleare iraniene reprezintă ‘o retorică cât se poate de periculoasă’, care ar putea genera o veritabilă ‘catastrofă în Orientul Mijlociu’, a apreciat marţi, la Berlin, preşedintele rus Dmitri Medvedev.

‘Părţile implicate ar trebui să revină la calm, evitând ameninţările şi acest gen de comentarii belicoase’, a declarat şeful statului rus într-o conferinţă de presă la Berlin.

El a subliniat că această atitudine ‘ar putea conduce la un conflict de amploare, ceea ce ar fi o catastrofă pentru Orientul Mijlociu’.
Iranul suportă o serie de sancţiuni internaţionale din cauza refuzului său de a pune capăt unor operaţiuni nucleare sensibile, dar continuă să-şi clameze dreptul de a deţine tehnologie nucleară de vârf, pentru scopuri strict paşnice.

Israelul, duşman declarat al Iranului, este considerat o putere nucleară în regiune, dar a preferat o poziţie ambiguă, fără să confirme sau infirme dacă dispune de arsenal atomic.
Mahmoud Ahmadinejad avertizează împotriva oricărui atac ce ar viza Iranul

Statele Unite şi Israelul încearcă să lovească Iranul pentru a lupta împotriva influenţei sale tot mai mari, afirmă preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care avertizează împotriva oricărui atac care ar viza ţara sa, într-un interviu publicat luni de un cotidian egiptean, informează AFP.

‘Iranul şi-a mărit capacităţile şi continuă să progreseze şi din acest motiv poate rivaliza pe plan mondial. Acum, Israelul şi Occidentul, în special America, se tem de capacităţile şi rolul Iranului’, declară preşedintele Ahmadinejad în cotidianul Al-Akhbar.

‘De aceea încearcă ei să obţină sprijin internaţional pentru o operaţiune militară destinată suprimării influenţei (Iranului). Aroganţii trebuie să ştie că Iranul nu le va permite să acţioneze împotriva lui’, a adăugat Mahmoud Ahmadinejad.