”După cum știm, președintele Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas, admirabil și curajos, ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internațional un proces de reflecție. Guvernul României a inițiat de atunci un proces de evaluare a oportunității mutării ambasadei României la Ierusalim.

De aceea, sunt încântată să anunț astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizionat din țara mea, și în deplin consens, eu ca prim-ministru al României, și guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Guvernul României a semnalat intenţia de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentanţii Guvernului au susţinut că memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria „Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.

Subiectul mutării Ambasadei României la Ierusalim a stârnit anul trecut un scandal imens între PSD și Klaus Iohannis. Anul trecut, președintele Klaus Iohannis s-a declarat împotriva accestei măsuri. Iohannis a transmis atunci că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.

Mai mult, surse occidentale citate de presa israeliană spuneau că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să blocheze planul Guvernului de la Bucureşti de a transfera sediul Ambasadei în Israel din oraşul Tel Aviv la Ierusalim.

În plus, liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală pentru înaltă trădare.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, declara în luna mai 2018, în Comisia de politică externă a Camerei Deputaților, că o decizie de mutare a Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim ar putea afecta candidatura României în 2019 pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, a explicat șeful diplomației române, o ambasadă nu poate fi mutată dintr-un oraș în altul fără decret prezidențial obligatoriu, conform legii.

Ministerul israelian de Externe a anunţat în decembrie 2017 că a iniţiat contacte cu cel puţin zece ţări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş.

Trump a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.