Potrivit Reuters, începând cu aprilie 2022, Marea Britanie va interzice promoţii de tipul ”cumperi una şi primeşti două” la alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, zahăr şi sare, precum şi practica reumplerii gratuite în cazul băuturilor răcoritoare îndulcite în restaurante.

Anunțul a fost făcut de Guvern și vine odată cu cea mai nouă iniţiativă din cadrul planului său de a contracara obezitatea şi de a îmbunătăţi sănătatea publică, informează Agerpres.

Potrivit guvernului, obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate pe termen lung din Marea Britanie, unde aproape două treimi dintre adulţii din Anglia sunt supraponderali, iar unul din trei copii care termină şcoala primară este supraponderal sau obez.

Totodată, măsurile vor restricţiona amplasamentul promoţiilor pentru astfel de produse în interiorul magazinelor, urmând ca reclamele la alimente nesănătoase să nu fie permise în zona caselor de marcat, intrărilor în magazine sau în capătul culoarelor.

”Restricţionăm promoţiile şi introducem o serie de măsuri pentru a ne asigura că alegerea sănătoasă este şi alegerea cea mai uşor de făcut. Crearea unui mediu care să ajute pe toată lumea să mănânce alimente mai sănătoase cât mai des este crucial pentru îmbunătăţirea sănătăţii naţiunii”, a declarat ministrul Sănătăţii Publice, Jo Churchill.

Care a fost prima propunere

De menționat este faptul că Marea Britanie a propus pentru prima dată restricţii la promoţii de tipul ”cumperi una şi primeşti două” în cazul alimentelor junk în luna iulie şi a anunţat totodată măsuri precum interzicerea reclamelor televizate şi online pentru mâncare nesănătoasă înainte de ora 21:00.

De asemenea, luna trecută, guvernul a mers mai departe propunând interzicerea totală a reclamelor online la mâncare nesănătoasă.

Cercetările au demonstrat că excesul de greutate sporeşte riscul unor forme severe sau de deces în cazul COVID-19 – un fapt subliniat chiar de prim-ministrul Boris Johnson, care a vorbit public despre dorinţa sa de a elimina kilogramele în plus după ce a fost spitalizat din cauza coronavirusului.