Slujbele de Crăciun oficiate de papa Francisc vor fi transmise online anul acesta, fără participarea directă a publicului din cauza pandemiei de coronavirus, a confirmat marţi un membru al Ambasadei Germaniei la Vatican, potrivit DPA, conform Agerpres.

Ambasadele de pe lângă Sfântul Scaun au fost anunţate că liturghiile se vor desfăşura ”într-un cadru privat, fără ca membrii corpului diplomatic să fie prezenţi” şi vor fi transmise online, a relatat luni Agenţia catolică de presă.

Monseniorul Oliver Lahl, reprezentant al Ambasadei Germaniei, a declarat marţi pentru DPA că Vaticanul a transmis un astfel de mesaj referitor la perioada de Crăciun.

Biroul de presă al Vaticanului nu a răspuns solicitării de a comenta informaţiile.

Pe 24 decembrie, Suveranul pontif oficiază liturghia din Ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru, la care asistă diplomaţi acreditaţi la Vatican şi alţi invitaţi.

Pe site-ul Vaticanului, nu există nicio referire la slujba din luna decembrie în agenda papei Francisc, dar este confirmată tradiţionala binecuvântare ”Urbi et Orbi” din 25 decembrie.

”Urbi et Orbi” este de obicei ţinută din balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.

Vaticanul a fost deja nevoit să anuleze prezenţa publicului la ceremoniile dedicate sărbătorilor de Paşte din aprilie, o măsură fără precedent în timpurile moderne.

13 membri ai Gărzii Elvețiene infectați cu noul coronavirus

Numărul membrilor Gărzii Elveţiene infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 13, a informat săptămâna trecută acest corp militar care asigură securitatea Papei Francisc, după ce alţi doi membri ai săi au fost testaţi pozitiv.

Niciunul dintre cazurile pozitive nu a necesitat spitalizare, însă unii dintre cei infectaţi au dezvoltat simptome precum febră, tuse, pierderea mirosului şi durere de articulaţii, se precizează într-o declaraţie, după cum relatează sursa citată.

O epidemie de coronavirus în rândul gărzilor elveţiene ar putea fi o sursă serioasă de îngrijorare pentru papă, deoarece intră în atribuţiile acestui corp militar să stea aproape de pontif.

Francisc are 83 de ani şi chiar dacă i-a fost îndepărtată o parte a unui plămân din cauza unei boli în tinereţe, este considerat relativ sănătos pentru vârsta sa. La sfâşitul lunii februarie, pontiful a prezentat simptome asemănătoare gripei, însă nu s-a infectat cu noul coronavirus.