Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat că nu are în vedere convocarea pentru ziua de duminică a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

”Nu. În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3.

”E foarte puțin ca să panicăm lumea”

Deci dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea.

O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicata rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Cojanu, potrivit edupedu.ro.

În consecință, dacă luni rata de incidență cumulată scade din nou sub 3 la mie, atunci se anulează condiția celor 48 de ore necesare întrunirii comitetelor pentru situații de urgență.

De altfel, prefectul Capitalei declara la începutul săptămânii că va lua măsuri ”când avem o rată de infectare de 3,4 la mie”.

Conform celor mai recente decizii ale autorităților, în zonele în care incidența cazurilor de COVID depășește 3 la mie, purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile deschise.

În plus, școlile se închid iar cursurile vor avea loc doar online, iar activitatea teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor ar urma să fie oprită.

”Acest lucru rămâne să fie discutat”

În ceea ce privește posibilitatea de închidere a școlilor, secretarul de stat Raed Arafat a declarat:

”Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare.

Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a arătat Raed Arafat.

”Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă – petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua”, a explicat secretarul de stat.