Prim-ministrul italian Giuseppe Conte s-ar afla la un pas de demisie, în speranța că va putea forma apoi un nou guvern care să conteze pe o majoritate mai largă, scrie presa naţională de luni, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

„Obiectivul meu este să găsesc un acord care să ofere o perspectivă politică clară de a guverna până la finalul legislaturii”, a spus Conte, conform La Repubblica.

Această demisie s-ar putea concretiza chiar marți

Potrivit cotidianului de la Roma, Conte i-ar putea înainta chiar marţi demisia sa preşedintelui Sergio Mattarella, pentru ca apoi să alcătuiască o nouă coaliţie care să atragă parlamentari centrişti „responsabili”.

Biroul premierului nu a comentat până acum pe marginea acestor informaţii.

Cabinetul Conte a fost aruncat în criză în cursul acestei luni după ce unul din partenerii din coaliţie, partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi, s-a retras de la guvernare într-o dispută legată de gestionarea crizei provocate de coronavirus.

Giuseppe Conte nu are majoritate în Senat

Deşi Conte a supravieţuit ulterior unui vot de încredere în parlament săptămâna trecută, el nu a reuşit să-şi asigure o majoritate absolută în Senat, ceea ce înseamnă că va avea dificultăţi în a pune în aplicare orice agendă politică dacă nu va putea atrage noi susţinători.

Prim-ministrul a făcut apel la senatori centrişti şi neafiliaţi să se alăture taberei guvernamentale, dar puţini au răspuns până acum.

Corriere della Sera a scris că Giuseppe Conte vrea să se alieze din nou cu Renzi şi încearcă să creeze un ‘guvern de siguranţă naţională’, care ar avea şi sprijinul câtorva politicieni moderaţi de centru-dreapta.

În încercarea de a pune presiune pe aleşi, partidele rămase la guvernare au avertizat că alegerile anticipate, cu doi ani înainte de termen, vor fi singura cale de ieşire din impasul politic dacă nu va fi găsită rapid o soluţie.