Contrar sentimentului negativ din piețele dezvoltate de la începutul anului până acum, în piețele emergente optimismul a început să crească, iar recent a mai făcut un pas printr-o redresare a prețurilor mărfurilor și prin dobânzile în scădere, mai ales în SUA.

Dincolo de menținerea costurilor financiare scăzute pentru cei care împrumută, mediul cu randamente mici a determinat investitorii doritori de randament să mărească miza în căutarea unor câștiguri satisfăcătoare și a afișării unui apetit sănătos pentru noi emitenți exotici de obligațiuni. Totuși, recenta izbucnire a "temerilor Fed " — adică teama de a crește dramatic dobânzile SUA – ar putea tempera rapid acest nou optimism.

După cum s-a mai scris, Argentina a descoperit o cerere copleșitoare cu ocazia revenirii sale pe piețele internaționale de obligațiuni, luna trecută, iar săptămâna trecută cea mai mare companie din America Latină, Petrobras, a revenit pe piețele de obligațiuni după o pauză de un an timp în care a fost epicentrul crizei economice și politice din Brazilia.

Petrobras a emis noi obligațiuni în valoare de 6,75 miliarde de dolari pe 5 și 10 ani denominate în USD evaluate la randamente de 8,6% și 9,0%, profitând de schimbarea sentimentului investitorilor de la procesul de punere sub acuzare a președintei suspendate Dilma Rousseff. Pragul anterior al obligațiunilor pe 10 ani ale producătorului de petrol cu probleme, obligațiunea 2024, s-a îmbunătățit deja din punct de vedere al randamentului de la vârful de 13% în ianuarie la sub 8% la începutul acestei luni. Luând în considerare datoria totală ce se ridică la 126 miliarde de dolari, agenda e deja încărcată pentru recent numitul CEO Pedro Parente, un fost ministru al energiei, pentru a schimba situația financiară a companiei, și probabil va depinde de o îmbunătățire ulterioară a prețurilor petrolului pentru a reuși.

Săptămâna aceasta, un alt suveran al piețelor emergente a avut o revenire neașteptată pe piețele internaționale de obligațiuni, căci Rusia a sfidat sancțiunile din ultimii doi ani din partea SUA și UE ce interziceau accesul la piețele de capital

Având în vedere că băncile din SUA și din Europa au avertizat intens în legătură cu participarea la acord, și ca urmare a existat o non-eligibilitate ulterioară în sistemele de decontare Euroclear sau Clearstream (solicitând în mod eficient ca orice investitor participant să țină obligațiunile în custodie rusească), guvernul Rusiei a reușit totuși să atragă o dobândă de peste 7 miliarde de dolari. Acordul a fost în cele din urmă stabilit la 1,75 miliarde de dolari și evaluat la un randament de 4,75% , reprezentând o redresare semnificativă de la randamentul de 8% la care ajunseseră obligațiunile pe 10 ani existente ale Rusiei în tranzacțiile pe piața secundară acum un an.

În timp ce capitalul străin va acoperi cu siguranță o gaură în economia Rusiei, extrem de dependentă de petrol, care se chinuie să facă față unui deficit bugetar în creștere, aspectele simbolice ale emiterii de obligațiuni sunt poate cea mai mare victorie pentru Kremlin. Dovada că detestatele sancțiuni internaționale nu vor fi în stare să taie accesul la finanțare internațională contribuie mult la susținerea eforturilor președintelui Vladimir Putin de a minimiza impactul local al politicilor sale în Ucraina. Mai mult, piețele de capital s-ar putea liniști în măsura în care riscul refinanțării altor emitenți importanți de obligațiuni din Rusia ar putea fi redus foarte mult pe măsură ce avansează.

Însă, privind în viitor, acest nou optimism din piețele emergente ar putea fi pus la încercare de politica monetară agresivă a SUA care și-a ridicat capul în piețele financiare în ultima săptămână. Printre sfaturile continue și vocale ale câtorva membri ai FOMC, posibilitatea creșterii dobânzii în iunie a sărit la 34% de la doar 4% acum o săptămână. În conflict cu cel mai recent semnal al nostru în legătură cu o posibilă abordare ezitantă către finalul anului, piața vede acum aproape 78% șanse pentru creșterea dobânzii până în decembrie. 

Acest lucru a domolit deocamdată interesul pentru datoria străină a piețelor emergente și, în timp ce traiectoria agresivă a SUA de creștere a dobânzii cu siguranță reprezentă o amenințare, credem că Rezerva Federală va fi precaută să nu declanșeze o nouă criză a datoriilor și că o traiectorie progresivă, lentă pentru creșterea dobânzii este bine fundamentată în piețe și, de asemenea, emitenții obligațiunilor din piețele emergente îi pot face față.