De astăzi, toate magazinele din UE nu îşi mai pot aproviziona stocul de becuri incandescente de 100 de waţi şi becuri mate, potrivit unei decizii a Comisiei Europene. Totuşi, le vor putea vinde pe cele aflate în stoc până la epuizare.

Potrivit estimărilor făcute de instituţiile europene, economiile ar putea fi de 40 terawaţi/oră anual, aproximativ consumul total al României. De asemenea, Comisia susţine că, din bugetul fiecărei locuinţe, se vor economisi anual între 25-50 euro.

Till Moor, purtător de cuvânt al Osram, a declarat că, „pe ansamblul UE, becurile de 100w erau cele mai nepopulare, deoarece consumau multă energie şi erau foarte ineficiente”.

Potrivit statisticilor, consumatori din toate ţările Uniunii au cumpărat masiv becuri incandescente. Beat Späth, de la Fundaţia Germană de Retail, spună că oamenii au făcut aceste achiziţii din cauza insecurităţii privitoare la viitorul becurilor fluorescente, a rezistenţei la schimbare, a obişnuinţei dar şi pentru că, în unele locuri se potrivesc numai becuri de tip vechi.

Încă de la apariţia becurilor fluorescente, consumatorii s-au plâns de trei mari defecte:
– au doar lumină rece
– au design urât
– ia prea mult timp pentru a atinge maximum de luminozitate

Dintre plângerile consumatorilor europeni, o parte au fost deja rezolvate de producători. Acum se găsesc şi becuri cu lumină caldă, iar o parte dintre modele au un design asemănător cu cel al becurilor clasice. Referitor la timpul de atingere a punctului maxim de luminozitate, în ultimii zece ani s-au făcut progrese în acest sens, dar fără a fi redus acest timp la un minim care să poată concura măcar cu becurile cu filament.

Moor a precizat că producătorii au mai mult de luptă cu preconcepţiile utilizatorilor care fie nu sunt informaţi de deplin, fie nu s-au mai interesat de aceste becuri de când au apărut iniţial pe piaţă. „Becurile fluorescente de azi nu mai sunt aceleaşi cu cele de acum zece ani. Departamentele noastre de cercetare şi de dezvoltare au eliminat multe dintre dezavantaje în acest timp”, a declarat Till Moor.

Calendarul schimbărilor
Becurile incandescente mate dispar chiar din acest an, în timp ce becurile transparente vor fi retrase gradual.

1 septembrie 2009 – interzicerea retailerilor de a se aproviziona cu becuri incandescente mate (toate modelele) şi becuri incandescente transparente de 100W.
1 septembrie 2010 – interzicerea retailerilor de a se aproviziona cu becuri incandescente transparente de 75W.
1 septembrie 2011 – interzicerea retailerilor de a se aproviziona cu becuri incandescente transparente de 60W.
1 septembrie 2012 – interzicerea retailerilor de a se aproviziona cu becuri incandescente transparente de 40W şi de 25W.
1 septembrie 2013 – condiţii mai stricte pentru becurile incandescente de consum mic (sub 25W) şi lămpile LED.
1 septembrie 2016 – condiţii mai stricte pentru becurile cu halogen.

Trebuie menţionat că CE nu obligă la utilizarea becurilor fluorescente, ci sfătuieşte consumatorii să aleagă după ce criterii vor între becurile fluorescente, becurile incandescente cu consum mic şi becurile cu halogen. Ca soluţie de termen lung, Comisia Europeană recomandă lămpile LED. Interdicţia becurilor cu filament are ca scop reducerea consumului, a emisiilor de dioxid de carbon (reducere estimată la 15-20 milioane tone anual). Costurile se reduc deoarece becul fluorescent, deşi mai scump are o durată de viaţă mai mare şi un consum redus.

În lume, Noua Zeelenadă va interzice becurile clasice din octombrie 2009, Australia şi Filipine au anunţat o decizie similară din 2010, statul California din 2018. În UE, decizia face parte din setul de măsuri de creştere a eficienţei energetice cu 20% până în 2020. De asemenea, RP Chineză (care produce 70% din becurile cu incandescenţă din lume) este de acord ca în viitor să le interzică la consum şi, într-un viitor mai îndepărtat să nu le mai producă.

Comparaţii
Cea mai bună comparaţie a fost făcută de preşedinţia suedeză a UE. Potrivit studiului, un bec cu incandescenţă consumă 1 kWh în 25 de ore, în timp ce unul fluorescent consumă aceeaşi cantitate în 111 ore. Dacă sunt înlocuite zece becuri cu filament cu unul de consum redus, se economisesc 500 kWh anual. Acest lucru echivalează cu lăsarea aprinsă a unui bec incandescent pentru un an, a unui calculator pentru trei luni şi jumătate, a unui televizor pentru şapte luni, sau a lasa apa caldă să curgă 24 de ore.

Te-ar putea interesa și: