Fostul guvernator-adjunct al Băncii Angliei a redactat un raport în 2016 prin care a sugerat să se renunţe la BBC Trust (organismul decizional pentru BBC, n.r.), pentru ca grupul audiovizual BBC să fie condus de un consiliu alcătuit din manageri de top şi membri independenţi.

Comitetul de numire a propus numele lui David Clementi prim-ministrului britanic. Un anunţ oficial în acest sens este aşteptat în această săptămână.

Rona Fairhead, preşedintele BBC Trust, a anunţat că nu va candida pentru funcţia de preşedinte al BBC. 

Prim-ministrul Theresa May va lua o decizie în zilele următoare şi, potrivit BBC, se pare că va aproba numirea lui David Clementi în această funcţie.

David Clementi a fost recomandat înaintea altor doi candidaţi de pe lista scurtă de propuneri, alcătuită de Karen Bradley, Secretar de Stat pentru Cultură, Media şi Sport.

Ceilalţi doi candidaţi sunt Deirdre Hutton – supranumită de presa britanică ”regina ONG-urilor” – şi John Makinson – preşedintele consiliului de administraţie al grupului editorial Penguin Random House.

Viitorul preşedinte al grupului BBC, care, în mod oficial, va lucra trei zile pe săptămână, va trebui să supravegheze operaţiunile ce vizează obţinerea unor economii substanţiale, să răspundă provocărilor generate de o serie de furnizori de entertainment tot mai competitivi, precum Netflix şi Amazon Prime, şi să apere independenţa BBC faţă de guvern, a explicat Amol Rajan, editor-media din cadrul BBC.

Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului britanic, va prelua responsabilitatea de reglementare a conţinuturilor difuzate de BBC – un rol deţinut în prezent de BBC Trust – începând din luna aprilie. NEWS.RO