Săptămâna aceasta, cinci parlamentari PNL şi unul al USR PLUS au depus o inițiativă legislativă pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), institut condus de către Ion Iliescu.

Laura Scântei: Această sinecură a “ILIEȘTILOR” trebuie să fie desființată

La finalul lunii martie, magistraţii CCR au respins ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Orban desfiinţase IRRD în anul 2019.

“PSD și CCR s-au opus desființării Institutului Revoluției Române din 1989 (IRRD): ordonanța de urgență a guvernului PNL Orban, dar și legea de aprobare a OUG adoptată de actuala coaliție au fost declarate neconstituționale. Totuși, vocea revoluționarilor adevărați trebuie ascultată, iar memoria celor care au plătit cu viața libertatea noastră de azi trebuie respectată și această sinecură a “ILIEȘTILOR” să fie desființată.

Împreună cu colegii mei liberali Alina Gorghiu, Alexandru Muraru, Andronache Gabriel și Cupşa Ioan, am depus azi o inițiativă parlamentară pentru desființarea prin lege a acestui Institut. Toate evenimentele organizate de la înființarea sa de IRRD au urmărit propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989, menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în Dosarul Revoluției”, scria pe Facebook, miercuri, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Laura-Iuliana Scântei (PNL).

Ion Iliescu şi-a dat demisia, Gelu Voican Voiculescu a fost dat afară

În urma iniţiativei parlamentarilor, fostul preşedinte al României şi preşedinte al acestui institut, Ion Iliescu, a decis să-şi dea demisia de la şefia IRRD, aceasta fiind înregistrată vineri, 23 aprilie.

Noul preşedinte interimar al institutului, Alexandru Mironov, a decis să-l demită şi pe Gelu Voican Voiculescu din funcţia de director general al IRRD.

Klaus Iohannis se va implica pentru alegerea noii conduceri a Institutului Revoluției Române

În continuare, noua conducere interimară a IRRD a decis că trebuie să se consulte şi cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a se găsi cea mai bună soluţie pentru alegerea unei noi persoane în funcţia de preşedinte şi pentru numirea unui nou director general la IRRD.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) este o instituție înființată prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria Revoluției Române. Finanțarea sa este asigurată din bugetul de stat, ca un subcapitol al bugetului Senatului (art.8 din Legea 556/2004).

“Colegiul Național, ca urmare a Deciziei CCR nr.198/24.03.2021, reafirmă existența IRRD și începând cu data publicării în MO Of. nr. 0421/21.04.2021 reintră în deplinătatea atribuțiilor sale.

Colegiul Național a luat act de demisia domnului Ion Iliescu din funcția de Președinte al IRRD, primită și înregistrată azi cu nr.1/23.04.2021.

Ținând cont de prevederile legale prin care Președintele României numește membrii în Colegiul Național al IRRD, membrii prezenți au hotărât ca, alegerea Președintelui și numirea în Directorului General ai IRRD să fie facute cu consultarea Președintelui României.

Alexandru Mironov şi Ioan Savu vor conduce interimar institutul

Până la consultarea Președintelui României, alegerea în funcția de Președinte și numirea Directorului General, sunt făcute cu caracter interimar.

Domnul Alexandru MIRONOV – București, a fost ales în funcția de Președinte al IRRD.

Colegiul Național, la propunerea Președintelui IRRD, Alexandru MIRONOV, îl eliberează din funcția de Director General pe domnul Gelu Voican VOICULESCU.

La propunerea președintelui IRRD, domnul Alexandu MIRONOV, Colegiul Național l-a numit în funcția de Director general al IRRD, pe domnul Ioan SAVU – Timișoara.

Colegiul Național a hotărât să propună Președintelui României consultări cu privire la activitatea viitoare a IRRD și realizarea de dezbateri în cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989 și a Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989”, precizează reprezentanţii IRRD prin intermediul unui comunicat.

Sursă foto: INQUAM Photos, Liviu Florin Albei