Bugetul anului 2010 prevede o sumă de 0,4 la sută din PIB venituri din achitarea valorii obligaţiunilor emise pentru Rompetrol, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la Antena 3.

„În bugetul anului 2010 avem 0,4 la sută din PIB, adică 2,4 miliarde lei (circa 600 milioane euro), venituri din achitarea valorii obligaţiunilor emise pentru Rompetrol. Dacă Rompetrol va face această plată nu va fi nevoie să găsim soluţii pentru acest 0,4 la sută din PIB. Eu sper ca Rompetrol să plătească această datorie”, a explicat Vlădescu.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, miercuri seară, la B1TV, că pensiile mici nu ar mai trebui reduse cu 15 la sută, dacă omul de afaceri Dinu Patriciu şi-ar plăti datoria către stat.

„Dacă domnul Dinu Patriciu şi-ar plăti datoria către statul român, de 600 milioane de dolari, nu ar fi nevoie să tăiem pensiile mici. Deci ar fi suficient ca domnul Dinu Patriciu să-şi plătească datoria”, a spus Elena Udrea.

Aceasta a menţionat că termenul pentru plata datoriei expiră toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achiziţionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu îşi poate plăti datoria.

„Firma care a preluat de la domnul Patriciu nu poate plăti datoria, deci nu vom avea banii. În toamnă trebuia să primim această sumă. Dacă noi am fi primit această suma de bani, nu ar fi fost nevoie să tăiem pensiile mici”, a explicat Elena Udrea.

Cel mai mare împrumut dat de statul român unei companii private, obligaţiunile Rompetrol Rafinare, ajunge la scandenţă în septembrie 2010. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunaiGaz din Kazahstan.

Prevederile Ordonanţei din 2003 şi cele din Legea din 2005 prin care a fost adoptată oferă mai multe opţiuni emitentului, respectiv companiei Rompetrol Rafinare, printre care şi conversia obligaţiunilor în acţiuni.

SURSA: Agerpres