Președintele CCIR, Mihai Daraban, a vorbit despre avantajele "Ințiativei Celor Trei Mări" care ar putea duce la dublarea PIB-urilor țărilor participante, în cazul dezvoltării infrastructurii logistice propuse. 

"Camera de Comerț este deosebit de onorată să gazduiască acest forum al oamenilor de afaceri în  prezența celor mai înalți oficiali ai țărilor noastre. Există un acord semnat recent la Zagreb între Camera de Comerț a României și cea a Croației".

El a subliniat cu această ocazie rolul Camerelor de Comerț, abilitate printr-o lege organică, de a aduce față în față decidentul politic și mediul de afaceri, cum s-a întâmplat și în cazul prezentului forum de afaceri. 

"Deși nu avem o lege a lobby-ului cred că suntem singura entitate, care printr-o lege organică este abilitată să pună față în față decidentul politic cu mediul de afaceri. În același timp vreau să o felicit pe doamna președinte a Croației pentru 'Inițiativa celor Trei Mări'. Avem speranța că în situația în care infrastructura logistică se va dezvolta pe acest proiect, țările participante își vor dubla PIB-ul. Totodată, considerăm foarte important Coridorul numărul șapte European – Dunăre, pe care dorim să îl capacităm la nivelul Rinului și să fim în conformitate cu acordurile de mediu de la Paris", a declarat Daraban.

Președintele Camerei Economice din Croația, dl. Luka Burilović, a declarat în cadrul forumului că „după o ușoară scădere în schimburile comerciale dintre Croația și România în 2016, în primele șase luni din 2017 am avut o creștere de 25%. Există un potențial enorm pentru îmbunătățirea relațiilor, cu precădere în următoarele domenii: transport și infrastructură, energie, tehnologia informației și comunicațiilor, industria apărării, construcții de nave, turism, parteneriate strategice și joint venture pe terțe piețe. Obiectivul principal al protocolului este să întărim cooperarea dintre instituțiile noastre și, de asemenea, dintre companiile croate și cele românești”.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat rolul Camerelor de Comerţ care s-au angajat recent prin memorandumul semnat la Zagreb să dezvolte cadrul cooperării economice bilaterale. 

El a arătat că pot fi prefiguraţi o serie de paşi concreţi în implementarea "Iniţiativei celor Trei Mări", al cărei Summit va fi găzduit de România în 2018 şi în cadrul căruia dezvoltarea interconectării regionale reprezintă un obiectiv central. Iohannis a precizat că în marja Summitului va fi organizat şi un Forum de afaceri. 

Evenimentul a reprezentat o excelentă oportunitate pentru companiile românești de a participa la întâlniri business to business cu exponenți relevanți ai mediului de afaceri din Croația, din domenii precum: industria de apărare, componente auto, construcții civile și industriale, energie, industria textilă, operatori portuari și shipping și logistică.