Curtea Constituţională a decis că OUG 57 privind Codul administrativ emisă de Cabinetul Dăncilă e constituţională.

În urma deciziei, fostul premier Viorica Dăncilă a susținut că a încercat să promoveze eficienţa în administraţie şi să prevină riscurile disfuncţionalităţilor

„Mă bucur că decizia Curții Constituționale de azi a confirmat constituționalitatea OUG 57 din 2019 privitoare la Codul Administrativ.

Ca premier, am căutat tot timpul să promovez eficiența în administrație și să previn riscurile disfuncționalităților. Adoptarea OUG 57 a fost o soluție în acest sens, iar atacarea ei la CCR mi s-a părut nedreaptă, chiar dacă procedural legală”, a scris Viorica Dăncilă pe pagina sa de facebook.

Atac la adresa Guvernului

În aceași postare, Dăncilă a criticat dur deciziile luate de noul Guvern. În opinia sa, Guvernul Orban „a sfidat” România cu cele 25 de ordonanțe de urgență luate într-un timp foarte scurt.

„O bună guvernare presupune asumarea deciziilor pentru oameni în ciuda criticilor și atacurilor – iar apoi consecvență în aplicare. Guvernanții trebuie însă să se asigure că fac ceea ce trebuie, nu așa cum a procedat Guvernul Orban, care a sfidat România cu cele 25 de ordonanțe de urgență făcute neprofesionist și adoptate mecanic, fără analiză!”, a adăugat Dăncilă.

Ce prevederi avea documentul

Codul administrativ a fost adoptat, prin OUG, de către Guvernul Dăncilă şi a fost modificat la doar o săptămână.

Actul normativ a stârnit critici din partea opoziţiei, a unor organizaţii sindicale şi a unor organizaţii civice.

Documentul prevede, printre altele, indemnizaţii de vârstă pentru primari, dar şi faptul că preşedintele are la dispoziţie doar zece zile pentru a răspunde în cazul remanierilor guvernamentale.