"Am avut şedinţa CExN, în urma deciziei de aseară, pentru a discuta şi stabili împreună care este propunerea noastră de prim-ministru care va fi înaintată preşedintelui României. A fost o procedură nouă în CExN, în care au fost mai multe propuneri, cei care au propus şi-au susţinut propunerile respective, a fost o discuţie foarte bună şi am ajuns la concluzia cu toţii că genul ăsta de discuţii, de proceduri, sunt cele mai bune şi mai sănătoase. În final, a fost votată doamna Viorica Dăncilă – şeful delegaţiei PSD la Parlamentul European, doar cu o abţinere", a afirmat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD. 

El a adăugat că a mai fost propusă pentru funcţia de premier Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, care însă spre finalul şedinţei şi-a retras candidatura. 

"Şi eu am cerut colegilor mei să fie de acord să avem un dialog cu doamna Viorica Dăncilă înainte de a supune la vot această propunere. Eu i-am pus foarte multe întrebări, colegii au pus foarte multe întrebări generate de o mare parte din cauzele care au făcut să ajungem în această situaţie. Au fost întrebări puse civilizat, s-a răspuns civilizat şi intenţia mea a fost ca doamna Viorica Dăncilă, dacă va fi acceptată de preşedintele României, să fie conştientă de riscurile la care se expune şi de greşelile pe care le-ar putea face şi care să ducă la o relaţie tensionată cu colegii din partid sau cu membri din Guvern sau la o comunicare defectuoasă. Doamna Viorica Dăncilă a fost propusă de Niculae Bădălău. De asemenea, au susţinut şi colegele din organizaţia de femei această propunere. A fost o discuţie bună, o întâlnire bună, care sper să aibă finalitate la preşedintele României", a detaliat liderul PSD. 

Viorica Dăncilă (54 de ani) este din orașul Roșiori de Vede, Teleorman, are diplomă de licență la Institutul de Petrol și Gaze şi un masterat în Spațiul public european la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

În perioada 1988-2009 a fost inginer OMV Petrom, iar din 1989 până 1997 a fost profesoară la  Liceul din Videle. În perioada 2008-2009 a fost consilier județean din partea PSD, Consiliul Județean Teleorman. Din 2009 este deputată în Parlamentul European. În anul 2015 a fost numită președinta Organizației Naționale de Femei a PSD. Este membră a PSD din 1996.

În cadrul instituțiilor EU, aceasta a fost lidera delegației deputaților europeni români în Grupul S&D, iar în 2017 a fost nominalizată pentru Europarlamentarul anului la categoria Drepturile femeii și egalitatea de gen şi la  categoria Cercetare și inovare.

Dăncilă a fost membră în perioada 2009-2014 în delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Mashrek (Liban, Palestina, Iordan, Siria, Irak), iar în 2017 membră în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen şi Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

AGERPRES