"Este o plăcere, în calitatea mea de comisar european, să fiu aici şi să văd că România este activă pe harta europeană, într-un domeniu cu potenţial şi pe care îl stăpâneşte. Pentru agricultura europeană, turismul rural este un element cheie, pentru că producem hrană, dar trebuie să păstrăm şi tradiţiile din mediul rural. România are un cuvânt important de spus şi cred că şi acest congres va contribui la o legătură mai practică între turismul rural, agricultură şi alimentaţie", a declarat aseară comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Oficialul european a adăugat că turismul rural este o latură importantă pentru agricultură, în condiţiile în care dezvoltarea mediului urban a condus la o ruptură între oameni şi mediul rural, cu modul de a produce alimente şi de a face agricultură. 

"Alimentaţia nu este doar o marfă. Oamenii au o legătură emoţională cu alimentaţia şi nu trebuie pierdut contactul cu rădăcinile agriculturii. Din acest punct de vedere, şi pe viitor avem intenţia de a finanţa dezvoltarea turismului rural. Şi în România trebuie să vedem dacă în pensiuni se poate sută la sută oferi alimentaţie locală şi sănătoasă", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.