Întrebat dacă apreciază acordul ca fiind unul ‘istoric’, aşa acum l-a descris ministrul francez al agriculturii Bruno Le Maire, sau ‘minimal’, conform declaraţiei organizaţiei nonguvernamentale ONE, fondată de cântăreţul Bono, Cioloş a răspuns pentru postul de televiziune LCI: ‘Se poate vorbi de un acord istoric, chiar dacă este minimal, deoarece pentru prima dată miniştrii agriculturiii din G20 s-au aşezat în jurul mesei’.

‘Avem un document, avem o monitorizare a angajamentelor, iar viitoarele preşedinţii ale G20 vor fi mai mult sau mai puţin obligate să urmeze ceea ce s-a decis astăzi’, a spus comisarul român, vorbind în franceză.

Totuşi, ‘aştept un angajament mai mare din partea statelor membre, în special asupra chestiunii comerţului, interdicţiilor la export şi dezvoltării’, a mai afirmat el.

Chestionat în legătură cu stocurile de produse agricole, un element central al luptei împotriva volatilităţii preţurilor la alimente, el a apreciat că ‘faptul că s-a ajuns la un acord asupra unei metodologii şi asupra colectării de date pe baza unei metodologii comune, reprezintă deja un avans enorm’.

În ciuda reticenţelor Indiei şi Chinei de a divulga informaţii asupra stocurilor lor, considerate drept strategice, s-a ajuns la un acord pentru a pune la punct un sistem de informaţii asupra pieţelor, denumit AMIS.

Organizaţiile nonguvernamentale şi analiştii se îndoiesc totuşi de dispoziţia acestor două ţări de a comunica astfel de informaţii, din moment ce nu există nimic care să le oblige.
SURSA: Agerpres