Euro a depășit maximul istoric înregistrat la începutul acestui an, iar rata inflației ne obligă să scoatem mai mulți bani din buzunar lună de lună. Situația internațională, instabilitatea politică din România și importurile masive pentru Black Friday sau Crăciun se resimt până la urmă în buzunarul românilor.

Joi, euro a depășit maximul istoric înregistrat în luna ianuarie 2019, adică 4,7669 de la 4,7648 de lei. Asta înseamnă că românii vor plăti mai mult pentru ratele și chiriile în euro. De asemenea, se scumpesc și produsele din import, dar și serviciile.

”Avem o dată un factor politic, care vrem, nu vrem, ne influențează, avem o cădere de Guvern și alegeri prezidențiale care au bulversat pe cetățeni”, a explicat situația Robert Croitoru, consultant fiscal, citat de digi24.ro.

În plus, deși românii se bucură de reducerile din această perioadă, acestea și-au pus și ele amprenta pe deprecierea monedei naționale.

”Apoi avem Black Friday, care este în plin avânt, marile lanțuri au început unele de săptămâna trecută și toți jucătorii mari din piață au făcut importuri pentru a se aproviziona. Clar a pus o presiune pe leu”, arată sursa citată.

Iar reprezentanții Băncii Naționale spun că motivul pentru care moneda unică europeană s-a apreciat față de leu este pentru că importăm mai mult decât exportăm.

”Am văzut ultimele cifre pe primele 9 luni ale anului, avem un deficit comercial mult mai mare decât anul trecut pe vremea asta, 2 miliarde de euro în plus. Asta creează o presiune pe curs. Stăm cu arma la picior, așa cum a spus guvernatorul”, a declarat recent Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

”BNR este un jucător activ pe piață, nu există problema să nu intervină. Încearcă să își facă jocurile și să protejeze leul, crede și consultantul fiscal Robert Croitoru .

Economiștii spun că un euro ar putea ajunge la 4,84 lei anul viitor.