Lira sterlină se prăbușește la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, piețele britanice fiind „sub asediu

Aceasta a fost cea mai mare scădere intrazilnică a lirei sterline din martie 2020, când panica investitorilor cu privire la pandemia Covid-19, pe atunci în curs de dezvoltare, zguduia piețele din întreaga lume.

Căderea lirei până la 1,0350 dolari – alimentată de comentariul de duminică al lui Kwarteng, care a spus că „mai sunt multe de făcut” în privința reducerilor de taxe – a stârnit apeluri pentru creșteri agresive ale ratei dobânzii din partea Băncii Angliei, unii analiști îndemnând la acțiuni de urgență chiar în această săptămână. Acest lucru se adaugă la un amestec deja volatil de îngrijorări pe piețele financiare globale și amenință să înglobeze administrația de câteva zile a prim-ministrului Liz Truss în turbulențe, în timp ce țara se confruntă cu o criză a costului vieții.

„Prăbușirea lirei arată că piețele nu mai au încredere în Marea Britanie și că puterea sa financiară este sub asediu”, a declarat Jessica Amir, strateg la Saxo Capital Markets din Sydney. „Lira sterlină este la un pas de paritate, iar situația nu va face decât să se înrăutățească de aici încolo.”

În timp ce unii participanți la piață au descris scăderea bruscă a lirei în primele ore din Asia ca fiind un flash crash, moneda și-a păstrat cea mai mare parte a pierderilor, iar instrumentele derivate sugerează că traderii sunt pregătiți pentru noi scăderi. Piața de opțiuni indică acum aproximativ 60% șanse ca lira să slăbească până la paritate față de dolar în acest an, față de 32% vineri. Lira sterlină a scăzut cu 2,9% în această zi, la 1,0545 dolari, la ora 6:05 a.m. la Londra.

Lira sterlină a început să se scumpească de vineri

Scumpirea monedei a început vineri, odată cu publicarea „Planului de creștere” al guvernului, un buget cu totul altceva decât numele și cea mai mare reducere de taxe din ultima jumătate de secol. Kwarteng a eliminat nivelul maxim al impozitului pe venit și a redus rata de bază cu un punct procentual, anulând totodată o creștere a impozitului pe salariu din cadrul asigurărilor naționale introdusă la începutul acestui an. Duminică, el a părut imperturbabil de reacția feroce care a făcut ca activele din Marea Britanie să se prăbușească, declarând la televiziunea BBC că nu va comenta mișcările pieței, dar că, atunci când vine vorba de reduceri de impozite, „mai sunt multe de făcut”.

Truss se va confrunta cu o rebeliune din partea deputaților conservatori care se opun reducerilor sale de taxe dacă lira sterlină va scădea la paritate cu dolarul, a relatat sâmbătă The Telegraph. Între timp, unii din piețe cer deja o acțiune de urgență a BOE pentru a opri valul, o acțiune fără precedent în timpurile moderne care ar risca să sporească sentimentul de panică.

Fondurile de hedging au intensificat pariurile ascendente pe lira sterlină cu doar câteva zile înainte de prăbușire, investitorii cu efect de levier adăugând 13.488 de contracte lungi nete în săptămâna de până la 20 septembrie, cea mai mare creștere din martie, conform datelor Commodity Futures Trading Commission.

„Amploarea mișcării de astăzi înseamnă că BOE va fi forțată să acționeze, cel puțin pentru a încerca să obțină o oarecare stabilitate”, a declarat John Bromhead, strateg valutar la Australia & New Zealand Banking Group din Sydney. O „majorare între întâlniri se apropie”, comercianții estimând deja o creștere de 100 de puncte de bază a băncii centrale în noiembrie, a spus el.

Creșterea randamentelor

Vineri, randamentele titlurilor de stat britanice au crescut cu o valoare record pentru unele scadențe. Dacă se va menține, creșterea va umfla dramatic costul împrumuturilor suplimentare de 400 de miliarde de lire sterline (422 de miliarde de dolari) pe care Fundația Resolution Foundation estimează că sunt necesare în următorii cinci ani pentru a finanța planul de creștere economică, adăugându-se la o factură a dobânzilor deja umflată datorită inflației foarte mari și a creșterilor de rate ale Băncii Angliei.

Partidul Laburist de opoziție – care se bucură deja de un avans confortabil în sondaje – încearcă să profite de prăpastia politică care s-a deschis cu conservatorii la conferința sa anuală, care a început duminică la Liverpool. Liderul Keir Starmer a declarat pentru BBC că va anula cea mai atrăgătoare măsură a lui Kwarteng – eliminarea cotei maxime de 45% din impozitul pe venit perceput pentru veniturile de peste 150.000 de lire sterline.

„Mă aștept să vină o majorare semnificativă a dobânzii în afara ciclului”, a declarat Rajeev De Mello, manager de portofoliu la GAMA Asset Management din Geneva, care are poziții scurte pe lira sterlină. „Este vorba de a desfășura armele macro pentru a vă proteja moneda. Vor trebui să facă ceva. Paritatea ar fi, desigur, ceva de analizat acum”, scrie Bloomberg.